A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. december 10.

Az ENSZ és az emberi jogok - hatvan év

A mai nap az Emberi Jogok világnapja annak alkalmából, hogy 60 éve írták alá az ENSZ akkori tagjai az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Nehéz volna megmondani, hogy mit ünnepelhetünk a kerek évfordulón. Az aláírás napján, 1948-ban hazánkban a legtöbb emberi jogot sárral tiporták, és 1989. óta egyre nagyobb védelemben élhetünk - születésünktől fogva. Az Egyesült Államok fejezetében új lapot nyitott, hogy a hatvanadik évfordulón egy fekete férfi a megválasztott elnök - az egyezmény aláírásakor még el se vehetett volna egy fehér nőt a legtöbb államban. Az ENSZ-ben azonban azóta többségbe kerültek azok a tagállamok, amelyek rosszabb esetben köpnek az emberek veleszületett, elidegeníthetetlen jogaira, jobb esetben csak a "nemzeti szuverenitás elve" alapján mégsem tartják olyan egyetemesnek azokat, hogy az ENSZ megvédhesse azokat. Az ENSZ korábbi, értelmetlenségbe fordult szervezetét egy olyan Emberi Jogi Bizottság váltotta fel, amelyben a legnotóriusabb tagok kaptak helyet: amikor utoljára foglalkoztunk vele, összesen nyolc emberi jogsértést ítéltek el - valamiért mind a nyolcat Izraelben.

Az emberi jogi nyilatkozat aláírását megelőzően fogadta el az akkori ENSZ a népirtások megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezményt. Véleményem szerint ez az emberi jogi egyezmény még alapvetőbb a ma ünnepelt nyilatkozatnál is. Az egyezmény óta az ENSZ tagállamaiban 3 millió embert irtottak ki. A hozzánk legközelebbi eset pár óra autótnyira Szegedtől történt. Az ilyen esetek nemzetközi büntetőjogi üldözésére 54 évvel később ált fel a Nemzetközi Büntetőbíróság, amelyhez azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai közül az Egyesült Államok, Oroszország és Kína sem csatlakozott, és ugyanígy távol maradt a világ legnépesebb demokráciája, India. (A megválasztott amerikai elnökhöz kötődő change.org oldalon itt lehet Magyarországról is nyomást gyakorolni az amerikai politikusokra, hogy ratifikálják az egyezményt. Az oroszokra és a kínaiakra nem tudom, mi hatna).

Akit érdekel a téma és Budapesten van, látogasson el az Amnesty International, a Társasága Szabadságjogokért és a a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda mai közös rendezvényére a Gödörbe. Az utóbbi szervezet munkáját tartom ma a legfontosabbnak: Magyarországon elsősorban a romák és a környezetükben élő nem romák közötti, egyre durvább konfliktusok jelentik talán a legnagyobb emberi jogi veszélyt.

Nincsenek megjegyzések: