A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. október 30.

Dohányzási tilalom Magyarországon

Magyarországon is elkezdett működni a YouGov, egy önkéntes mintán alapuló online nemzetközi közvéleménykutató. Az önkéntes minták ugyan nem reprezentativak, de kellő méret esetén a torzítás a reprezentatív mintákéhoz hasonló szintre (vagy nagyon nagy méret esetén az alá) is szorítható.

A YouGov egyik rövid kérdőíve az éttermi dohányzási tilalomról szól. Az 535 szavazt között jelentős többségben vannak a támogatók (50% támogatja és nem dohányzik, 17% támogatja és dohányzik, 8% nem dohányzik és mégsem támogatja, 20% dohánzyik és ellenzi és 4%-nak mindegy).

Míg az előrejelzési piacokon a játék öröme, az önkéntes mintákban a más emberek véleményével való összehasonlítás lehetősége és nyeremények adják az ösztönzést a részvételre. Bár a hagyományos közvélemény-kutatási módszerekhez szokott embereknek furcsa lehet mindkét módszer, valójában a nagy számok törvénye meglepően pontos előrejelzést és véleményfeltárást tesz lehetővé.

Nincsenek megjegyzések: