A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. augusztus 11.

Előrejelzési piacok, választási tőzsdék

Még márciusban írtam egy bejegyzést a választási tőzsdékről, és arról, ha az emberek pénzzel, az intenzitást is figyelembe véve fejezhetik ki a véleményüket, gyakran a hagyományos, szavazást utánozó közvéleménykutatásnál is pontosan előrejelzéseket tehetünk.

Hírbróker logó
Az ilyen "előrejelző piacok" torzított mintával dolgoznak, különösen kényesek a nagy számok törvényére, bár a kisebb játékosszámotis kompenzálja valamennyire a preferenciák intenziátásnak felfedése. Mmindenki játékpénzzel veszi egy esemény részvényeit - nem kell egy ügyre feltenni az összes valós vagy játékpénz tétet, az "alulértékelt" hírre pedig többet, a "túlértékeltre" kevesebbet tesznek, így a valódi kérdések felé fókuszálódik a játék. (Itt a magyar játékleírás).

Bár nem tudom, hogy mennyien fogadtak a CNN demokrata előválasztási kérdésére, vélhetően igen nagyszámú játékosról van szó (minden játékos 5000 virutális dollárral léphet be a rendszerre, és rengeteg dologra fogadhat - erre az egy kérdésre néha napi több százezer virtuális dollárt tettek fel a játékosok). Ugyan a demokrata előválasztás júniusig tartott, Obama esélyeinek növekedése végig követhető volt a CNN-tőzsdén, és a játékosok már januárban a jelölt valóban bekövetkező győzelmére tették a legtöbb pénzt. Csak a számok érzékeltetésére: a jelenleg futó legnépszerűbb CNN-piacon, ahol arra lehet fogadni, hogy ki lesz Obama alelnök-jelöltje, már majdnem 91 ezer tranzakció köttetett.

Magyarországon az elmúlt tíz évben sok kísérlet volt hasonló rendszerek létrehozására, de egyelőre mindig hiányzott a kritikus tömeg. Ezért vagyok szkeptikus a hirbroker.hu próbálkozásával kapcsolatban is - véleményem szerint néhány ezer aktív játékos nélkül nem fog menni a dolog. De tényleg izgalmas játékról van szó, úgyhogy próbáljátok ki!

PS: a játékról a szervezőknek a régi bejegyzésemhez fűzött kommentárjából szereztem tudomást.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.