A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. október 31.

Kálmán László újabb petíciója: nyelvében él a nemzet!

A népszavazási kezdeményezésekről a szélesebb közvélemény számára is ismertté vált nyelvész ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottságához fordul petícióval. A nagypolitikai helyett kultúrpolitikai célú beadvány bátran támogatható politikai nézetektől függetlenül: a tét az, hogy ki rendelkezik a nyelvhasználat szabályai felett. Ha tényleg nyelvében él a nemzet, akkor egyáltalán nem jó, ha egy meglehetősen ad hoc alapon szerveződő bizottság a nyelvhasználók szokásaitól nagymértékben függetlenül alakítja a nyelvhasználat szabályait. Egyébként én is támogattam az online petíciót, teljesen egyetértek vele, pedig bárki megmondhatja, nem vagyok egy nagy petíció- és körlevél-aláíró.

A harc persze egy kissé szimbolikus, hiszen bárki is delegálja a Nyelvi Bizottság tagjait, annak a Magyar Helyesírás Szabályai a sajtószabadságnak, a blogoszférnak, az e-mailnek köszönhetően gyorsan irrelevánssá válik: egyre kevesebb az olyan írásos nyelvhasználó, akit valaki, mondjuk egy olvasószerkesztő ellenőriz. Olyan blog pedig talán nincs is, amelynek a szerzője az AKH-val a kezében dolgozna. Vagyis a mélyen tisztelt Akadémia is jobban tenné, ha elgondolkodna a petíció komolyanvételén.

Update: Az index is hozza a sztorit.
Újra lehet csatlakozni a petícióhoz

Nincsenek megjegyzések: