A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. október 29.

Belül tágasabb: az IMF, az EU és Világbank mentőöve

Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap - egyezett meg helyi idő szerint kedden a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió. Az IMF közlése szerint a mentőcsomag célja, hogy segítsenek Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság hatásait. A Valutaalap bejelentette: 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal. Az EU további 8,1 milliárd dolláros, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.

Szégyen és szerencse: Magyarországon 1982-ben azért lépett be az IMF-be, hogy a Kádár-kormány által felhalmozott adóssághegyet menedzselni tudja. 2008-ban, négy éve az EU tagjaként, de még mindig kívül az Gazdasági és Monetáris Unió előszobáján lényegében az EU-tagságunknak köszönhetjük, hogy Ukrajnánál és Szerbiánál több, hatásosabb és gyorsabb mentőövet kapunk. Ne legyenek illúzióink: ez nem érdem, hanem annak szól, hogy senkinek nem érdeke, ha egy teljes jogú EU és NATO tagállam szétzüllik, ne adj' Isten az oroszoktól kap egy elutasíthatatlan ajánlatot. Ma szárnyal a forintpiac, szárnyalnak a tőkepiacaink, de erre ne legyünk büszkék: a 256 forintos euróárfolyam valóban megnyugtató a 286 után, de nyáron még 240-ért is vehettünk európai pénzt. A magyar tőzsdei vállalatok értéke a felére olvadt.

Azok az országok, amelyek az IMF segítségére szorulnak (Magyarország esetében sorozatosan), átlagosan 25 százalékkal kevesebb működőtőkét vonzanak, mint amelyek nem. Az IMF ugyanis azokon segít, akiktől a piac már elfordult, ahol a makrogazdasági környezet és a közpénzügyek már elűzték a befektetőket a helyi tőkepiacról.

Legyen ez az utolsó IMF-hitelünk, és fejezzük be az EU csatlakozásunkat a lehető leghamarabb. Belül tágasabb, de lassan ki fognak bennünket nézni. Az EU még soha nem került olyan helyzetbe, hogy így helytálljon egy olyan tagjárét, ami ellen kötelezettségszegési eljárást folytat.

Nincsenek megjegyzések: