A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. október 13.

Az IMF segítséget nyújtana Magyarországnak

Az IMF vezérigazgatójának, Dominique Strauss-Kahnnak a mai közleménye szerint az IMF kész Magyarország számára pénzügyi és szakmai segítséget nyújtani. Az EU ebben támogatná az IMF akcióját, amennyiben az összhangban van az EU gazdaságpolitikájával. Magyarországot különösen erősen érinti a globális válság, mivel a makrogazdasági egyensúlytalanság, az eladósodottság és a külpiacokra utaltság miatt az egyik legkiszolgáltatottabb országgá váltunk. Magyaország régóta nem vesz teljeskörűen részt az EU gazdaságpolitikájában: a felelőltlen költségvetésünk miatt régóta eljárást folytat velünk szemben, és az eurózónába sem léphettünk be. Arra azonban még nem volt példa, hogy az EU egy tagját az IMF-nek kelljen kihúznia a vízből.

Miközben a kormány szerint kivédtük a nemzetközi pénzpiacok támadását, a válságintézkedésekbe becsúszott egy érdekes kakukktojás: eltörölték a nyugdíjalapok állampapír-tartási megkötéseit. Bár elsőre jól hangzik a dolog, ezzel a lépéssel akár kvázi-államosítani is lehet a magánnyugdíj-rendszert: nem csak az állami felosztó-kirovó, hanem a jövőbeli tőkefedezeti nyugdíj is a mostani adófizetők készpénzére fog épülni. Egyszerűbben fogalmazva: a tőkefedezeti nyugdíjpillérünk hozamát, illetve annak kamatelemeit adófizetőként fizethetjük be a saját pénztárunkba, ha a pénztárunk főleg magyar állampapírt tart. De legalább ezzel a kör bezárul.

Nincsenek megjegyzések: