A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. június 7.

Boldogság és ökonometria

Bár minden olvasó egyformán fontos, tagadhatatlanul különös büszkeséggel töltött el, hogy blogomra hivatkozva egy tudós ember további fontos vizsgálódásokat indított az anyagi jólét és a boldogság dolgában. VIII. Nagyapó blogjában a GDP és a boldogság közötti ok-okozati viszonyban nem magyarázható, de mély kapcsolatot elemzi . Ha valaki nem csak azt akarja tudni, hogy hol jó élni, de szeretné megérteni azt is, hogy miért, kapcsolódjon be Nagyapó vizsgálódásaiba.
A termékenységre a fentebb leírt módon súlyozott boldogság-mutató viszont továbbra is erősen hat. A hatás 99,76%-on szignifikáns, a legjobb modell magyarázó erejét a változó szerepeltetése 28-ról 46 százalékra növeli. Ebben modellben a GDP-nek a másodfokú polinomja szerepel. Csupán a GDP-kontroll hatásának szemléltetéseként: ha kivonjuk a polinom értékét, az - igen esetlegesen! - súlyozott boldogságot az y tengelyen szerepeltetve a reziduumokra a [fenti] impozáns ábrát kapjuk.

Nincsenek megjegyzések: