A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. június 12.

Négy politikai beszéd komputeres elemzése

Betöltöttem a Many Eyes szövegelemző rendszerébe négy pártelnök egy-egy nem túl régi beszédét. A kiválasztás nagyon egyszerűen történt: Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor és Dávid Ibolya esetében a honlapjukon elérhető friss beszédek közül választottam egyet-egyet, Kóka János esetében pedig ilyet nem találtam ezért az Országgyűlési Naplóban kerestem egy viszonylag hosszabb szöveget.

Gyurcsány Ferenc: Az elmúlt, gondolják hogy, gondolom hogy, azt gondolom, azt kérdezik, politikai közösség, a másik oldalról.
Orbán Viktor: Tisztelt hölgyeim, ki kell, mondanunk hogy, siker az, az áldozatvállalás, szabad piac, évvel ezelőtt.
Dávid Ibolya: Az MDF, magyar demokrata, tisztelt hölgyeim, tisztelt uraim, az egész, az új, cselekvő ellenzékként.
Kóka János: Az adófizetők, hogy az, az állam, az európai, számon kérnek, az elmúlt, az értelmes, az öngondoskodás.
Önmagában az összehasonlításnak nincsen sok értelme: Gyurcsány Ferenc beszéde az új rendőri vezetők kinevezéséről, Orbán Viktoré az igazi sikerről, Kóka Jánosé a költségvetési törvényről szól, Dávid Ibolya pedig pártja országos gyűlése előtt beszél.

Itt pedig egy sokkal átfogóbb elemző eszköz található, amin azt lehet megnézni, hogy 1994. júliusa óta melyik hónapban mely szavak hangzottak el leggyakrabban az Országgyűlésben. Íme 2006. emlékezetes októbere:

2 megjegyzés:

Zoli (SSDB) írta...

sok értelmeset nem lehet belölük leszűrni, mindenestre a szógyakoriság skubizására tökéletes...

Antal Dániel írta...

Ha a linkeket a beszédekre valaki követi, és kivárja, hogy a Java applikáció elinduljon, sokkal érdekesebb az elemzés, a képek csak illusztrációk... A MOKK-os fejlesztés pedig szerintem politikatörténeti kutatások alapeszköze lesz!