A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. június 23.

Brüsszeli csúcs: úton Európa alkotmányos és egyházi egysége felé

Tony Blair lehetséges katolizálása és EU-elnöki jelölése az európai keresztény egység hatalmas eredménye lehet. Az európai alkotmányos egység egyik fő vitapontja Európa keresztény örökségéhez fűződött: vajon alkotmányosságunknak vannak-e keresztény gyökerei? Úgy gondolom, hogy a többség számára a válasz a legtermészetesebb igen, de az alkotmányozó konventben meglepően erős ellenzék alakult ki ennek ellenében. Tony Blair utoljára vett részt kormányfőként azon az EU-csúcson, amelynek eredménye az európai alkotmányozás újraindítása volt. A leköszönő karizmatikus brit kormányfő Berlinből egyenesen a pápához utazott. (A kép 2006. júniusában készült)

Évek óta szó van arról, hogy az anglikán egyház lehet az első protestáns egyház, amely újraegyesül a katolikus egyházzal. Az 1534-es egyházszakadásnak nagyon is evilági politikai háttere volt. A meggyőződésesen vallásos brit kormányfő tíz éves kormányzása alatt visszautasította, hogy hitéről kérdezzék, amire lemondása után markáns választ adott: lemondása másnapján családjával magánkihallgatásra repül a XVI. Benedek pápához, akit angliai látogatásra is meghívott. A II. Erzsébet brit királynőhöz, egyben az anglikán egyház fejéhez minidg lojális miniszterelnök nagy spkulációkat indított - az egyházak egyesítése ügyében megy-e Rómába? Vagy azért, mert a brit államvallással miniszterelnökként nem szakíthatott, de valójában katolizálni készül? Valószínű, hogy mindkét dologban van valami: Blair felesége meggyőződéses katolikus, az újraegyesítés pedig miniszterelnöksége alatt folyamatosan napirenden volt. Mindenesetre sokat mondó volt, hogy Blair ezúttal annak a John Heny Newman anglikán bíborosnak a képét vitte a pápának ajándékba, aki a 19. században áttért a katolikus hitre.

Nemrég arról írtam, hogy az alkotmányos egység konszenzusának megteremtésében milyen jelentős gesztust tett Franciaország a bencések segítségével. A kereszténydemokrata Merkel kancellárnő vezette EU-csúcson pedig Nicolas Sarkozy francia elnök, Blair politikájának követője és a leköszönő miniszterelnök barátja a brit politikust javasolja megválasztani az EU első elnökének. Ha a magukat a politikai katolicizmus híveinek tekintő Kaczynski ikrek nem kezdtek volna egyfajta háborús politikába a csúcson, lehet, hogy az európai politikai és egyházi egység is hatalmas történelmi eredményt ért volna el. Blair, Sarkozy, Merkel kormányfőként, XVI. Benedek és II. Erzsébet egyházfőként szerintem rendelkeznek azokkal a kvalitásokkal, amelyek talán még idén megteremthetik a több évszázada vágyott egységet. Igaz, Sarkozy és Merkel sem tudták a lengyel államfőt jobb belátásra téríteni - ez a feladat alighanem a pápára marad.

Négy írásom az európai alkotmányért: az alkotmányozás szükségességéről, alkotmánynak tekinthető-e a kérdéses tervezet, az Unió megváltozott természetéről és a monetáris politikáról és a közös pénzről. Beszámolók a csúcsról: Hírszerző.

6 megjegyzés:

Andrea Gerák írta...

Hááát... szerintem igen halvány esélye van egy egységes vallású Európának. Elég, ha csupán a kereszténység több, egymástól különböző ágát tekintjük. Hogy nem is beszéljünk más vallásokról: pl. a Magyarországon vallásként, hivatalosan egyházként elismert kb. 200 felekezetről...

K.D. írta...

Elgondolkodtatott ez a bejegyzés. Úgy tűnik, üdvözlöd a közös vallási alapokat az EU alkotmányában. A bejegyzés elején pedig azt méltatod, hogy Blair hivatalában nem képviselte kereszténységét. Jó, hogy nem keverik hivatalukat a vallásos meggyőződésük terjesztésével, de akkor ez lehetőleg európai szinten is maradjon így. Örülök, ha a keresztény erkölcsiség normái támogatják a politikai rendszert, de továbbra sem kívánom, hogy az alapokmány hivatkozzon a kereszténységre. Elsősorban azért, mert elég sokan vannak, akik vallásosság nélkül osztják ezeket az értékeket. És az sem tetszene, ha a pápa valamilyen szerepet játszana ebben a folyamatban. A Vatikán nem tagja az Uniónak.

Antal Dániel írta...

Az európai alkotmány az identitásunk forrásait megjelenítő preambuluban az ógörög demokráciát hivatkozta, a kereszténységet nem, pedig az EU minden országában tartanak karácsonyt, és az EU-jog elvei részben a kánonjogban fennmaradt római jog.

Szerintem Blair arra játszik, hogy "spirituális értelemben" egyesítse Európát azokon a szakadási területeken, ahol gyanakodva nézik az emberek az Uniót. Például a katolicizmus és az egyik protestáns egyház újraegyesülése szerintem egy nagyon sok európai ember számára pozitív történelmi élmény volna, és megerősítenié az európai identitását - pl. az ezzel hadilábon álló Angliában.

Antal Dániel írta...

A Magyar Nemzet szerint Blairt jól megdorgálta a pápabr/>a>.

Antal Dániel írta...

Egy jó blogbejegyzés a csúcsról

Antal Dániel írta...

2007. december 22: Blair Formally Converts to Catholicism