A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. április 5.

Ki lehet-e erővel kényszeríteni az emberi jogokat?

Sok vita folyik arról, hogy egyetemes érvényűek-e azok az elvek, amelyeket az ENSZ alapítói megfogalmaztak, vagy ezeket annak függvényében kell alkalmazni, hogy az ENSZ tagjai mit gondolnak ezekről. Az ENSZ-ben a liberális demokráciák, amelyek feltétlen védelmet adnak az emberi jogoknak, nincsenek többségben, és ezért az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nem is alkalmas céljainak ellátására. Szóval, az emberi jogok erőltetése, és az egyetemes jogokra hivatkozó beavatkozások a Nyugat hegemonisztikus törekvéseit, vagy valóban az emberek igényeit tükrözik?

A Chicago Council új jelentése szerint azok a kormányok, amelyek a belügyekbe való beavatkozással vádolják az egyetemes elveket számon kérőket, nem élvezik a népek támogatását. Tizenkét, nagyon különböző országban végzett közvélemény-kutatásban tették fel azt a kérdést, hogy "az ENSZ Biztonsági Tanácsának felelős-e azért, hogy felhatalmazást adjon erő alkalmazására az adott ország akaratával szemben akkor, ha ezzel súlyos emberi jogsértéseket, például népirtást akadályozhat meg". A kutatásban Kína, az Egyesült Államok, Palesztina, Örményország, Izrael, Lengyelország, Franciaország, India, Argentína, Oroszország, Thaiföld és Ukrajna lakóit kérdezték meg, akik ebben a sorrendben értettek egyet azzal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának be kell avatkoznia. A legtöbben Kínában (76%) értettek egyet, a legkevesebben Ukrajnában (40%), a legkisebb különbség a határozott igen és a nem válasz között pedig Franciaországban volt (54% - 39%), vagyis az állítással minden országban a nagy többség egyetértett.

Ennél több országban ugyanezt a kérdést feltételes módban tették fel, vagyis a Biztonsági Tanács mérlegelésére bízva az erő alkalmazását. Így már a franciák 85%-a is egyetértett (14% ellenezte), és még Thaiföldön is 62% mondott igent. Ezt a kérdést nyolc afrikai országban is feltették: a különböző országokban 80-47% között változott az egyetértők aránya, és egyedül Angolában volt alacsony, 37%-os a nemmel válaszolok aránya. (Ez persze érthető, hiszen Nyugat-Afrikában az ENSZ csapatok is követtek el emberi jogsértéseket, és tömegesen erőszakoltak meg nőket).

Engem ez a felmérés abban erősít meg, hogy az emberi jogok egyetemesek, és az emberek alapvető szabadságvágya minden kontinensen azonos. Érdekes adalék ez a Darfurról, Koszovóról, Ruandáról, Afganisztánról, Irakról, Iránról, Boszniáról folyó diskurzushoz.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Emberi Jogi Tanácsban a liberális demokráciák nincsenek többségben. Alighanem ezért nem lehet komolyan venni. Nem is értem, hogy a liberális demokráciákon kívül mit keresnek ott brutális diktatúrák képviselői. Akik még hírből sem hallottak az emberi jogokról.