A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. január 4.

Google vs Quaero

A német kormány december 21-én valószínűleg végleg kihúzta a dugót a Quaero-projektből. A szuperkeresőmotor az önmaga helyét kereső EU-motornak adott volna pótfeladatot: 2005. áprilisában Jacques Chirac és Gerhard Schröder jelentette be, hogy a két EU-tagállam adófizetői és kedvenc (fél)állami vállalatai kesztyűt dobnak az amerikai kulturális hegemóniát jelképező Googlenek. Az európaiak kedvenc sztereotípiái szerint az európai kereső soknyelvű, intelligensebb, és persze kezdetben veszteségesebb lett volna az amerikai, piaci riválisánál, és mindössze 1-2 milliárd állami euróból indult volna el - később szóba jöhetett volna a közösségi alapok megcsapolása is. Mindkét országban sok kritikusa volt a projektnek, Németországban sokan a kerék újrafelfedezésére irányuló erőfeszítésnek ítélték a dolgot, a Google pedig beindította francia nyelvű szolgáltatását. Az International Herald Tribune hosszú cikke itt olvasható el.

3 megjegyzés:

K.D. írta...

Szimptomatikus az, ahogyan az EU szeretné móresre tanítani a piacot egy-két nagy projekttel. Ilyen a Google books ellenes európai könyvdigitalizáló program. A legviccesebb, amikor ilyen tudásintenzív termékeket kívánnak kiváltani európaival. Több létjogosultsága lenne, ha valami eredetit akarnának (marsraszállás, új természeti erőforrások, cyborgok, stb), de ha egy projekt csak abból áll, hogy versenytársat akar állítani a google-nak, az nagyon szánalmas. Magyar narancs. Nagy államok, nagy vezetői nagyot mondanak. Félévente az illetékes hatóság megerősíti, hogy fel kéne gyorsítani a programot. A nemzeti haszonélvezők meg örülnek, hogy újra van ötéves terv, és jön majd hozzá a lé. A felvilágosult abszolutizmus ideje rég lejárt.

Névtelen írta...

Mi is lett volna a neve? Yaheaux? Gööögle? GD

Antal Dániel írta...

Azért van két dolog, ami mellett nem kellene elmenni. A Quaero 1-2 milliárd euróval indult volna, vagyis úgy 2,5 milliárd dollárral. Ennyi pénzből az óceán túloldalán az amerikaiaktól vehetne az EU minden iskolásnak egy laptopot, és így volna esélye utólérni Líbiát. A Quearo nem valósult meg - bár biztos nevettünk volna annyit mint a hasonlóan finanszírozott fordítóprogramokon, mondjuk, amikor az európai hozzáadott érték jegyében a Budapest-Szentendre HÉV menetrend mellé kiadná a St. Andrews vasútmegálló menetrendjét, és a két városi európai testvérvárosainak a honlapját. Ugyanakkor senki nem mondta ki, hogy ez egy hülyeség volt, egyszerűen a németek azt mondták, hogy az eddigi eredményekkel elégedettek, nem tesznek bele több pénzt. Vagyis "győzőtt a fiskális szemlélet", igazán se nem tanultunk, se nem találtunk jobb programot a Quaero helyett.