A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2010. január 28.

Útazás Észa-Amerikába és más magyar klasszikusok a Google Bookson

Miközben a magyar könyvkiadás még barátkozik az elektronikus könyvek gondolatával, a Google Books 1 millió lejárt jogdíjú, döntően klasszikus, régi könyvet tett ingyenesen letölthetővé pdf és a nyitott EPUB elektronikus könyvszabványban. A legtöbb könyv tagfelhőben, sőt, a Google Maps alapján is kereshető, vagyis mondjuk a térképen kereshetjük meg azt a várost vagy tájat, aminek az útleírását keressük.

Nagyszerű élmény a magyar könyvek böngészése. Például A moldvai magyar telepek teljesen jól kereshető, a Google azonnal kényelmes tagfelhőbe rendezi az egyébként az eredeti kiadásban (és a digitális másolatban) nem is létező név- és tárgymutatót. Mivel a Google amerikai könyvtári anyagokat scannel, olyan hungarológiai klasszikusok is felbukkanak a gyűjteményében, amelyek az OSZK-ban nincsenek meg digitalizálva, sőt, kérdéses, hogy fellelhetők-e egyáltalán. A Kállay Ferenc A' magyar nemzetiségről szóló, a Columbia Egyetem könyvtárában csodálatos állapotban fennmaradt 1836-ban, Budán nyomtatott kötetében egy gombnyomással megtaláljuk, hogy öt helyen hivatkozik Bél Mátyás hungarológiai klasszikusára.

Bölöni Farkas útleírása nem kereshető, mivel elég rossz állapotban maradt fenn, és tipográfiája is túl archaikus egyelőre a szövegfelismerőnek - de ez teszi nagyon széppé:

Nincsenek megjegyzések: