A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2010. január 12.

BKV sztrájk: egy közműben mindent szabad?

Hosszú időn át hivatásszerűen foglalkoztam közművek szabályozásával, különösen a tömegközlekedésben - a BKV vasúti engedélyeit is nekem kellett kiadnom. Úgy gondolom, hogy a hazai tömegközlekedés normális működésének sok egyéb mellett a hiányos sztrájktörvény az egyik oka: erről szól a mai komment.hu cikkem a BKV-sztrájk kapcsán. Persze az igazi probléma a monopóliumokkal van, amelyeknek a megtörhetőségét ma az Index demonstrálta szórakoztatóan. Még több monopóliumos bejegyzés és link (magyar és angol).

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

T.Antal Dániel Úr.
Kiváncsi lennék rá hogy ha az Ön fizetése átlagosan 30 százalékkal csökene milyen eszközökhöz nyulna?
Tudván hogy a fönökei herdálják az adófizetök pénzét ahogy Ön fogalmazot. Nem a sztrájk törvénnyel van a baj hanem a BKV.vezérkarával és menedzsmentjével,akik még mindig a saját pénzüket féltik.Gondolok jogtalan kifizetésekre és a korupciós ügyekre.A médiákba még mindig nem mondanak igazat (az adó kulcs változást reklámozzák fizetés emelésnek). Egy Bkv-és dolgozó meglátása,remélem megérti anonimitásomat.

Antal Dániel írta...

A cikkem nem a sztrájk tényét, hanem módját kritizálja. Mit szólna Ön ahhoz, ha a BKV-tól hazaérve szétfagyott lakást, berendezési tárgyakat és növényeket találna, mert az energetikai szolgáltatójánál totális sztrájk volna? A sztrájktörvény kötelezővé teszi az elégséges szolgáltatást a közművi sztrájknál. A cikkem arról szól, hogy vajon miért nem egészíti ki a törvényhozás a sztrájktörvényt azzal, hogya bíróságnak vagy a hatóságnak legyen joga megállapítani ennek mértékét, ha a munkaadók és munkavállalók elmulasztják ezt a kötelezettségüket. A sztrájkjog nem azonos a lázadás jogával.

Névtelen írta...

Tisztelr Antal ur!a bkv sztrájkrol irott cikke ferdités,uszito,azok ellen akik felelösségteljes munkát végeznek.dolgozok akiknek ugyanugy joga van a munkabeszüntetéshez mint bárkinek!!az nem zavarja hogy mennyi pénz tünt el a bkv-tol??és hogy 20 év alatt egy metrot sem sikerült épiteni??az emberek életszinvonalán javitani???és egy csödtömeg a rendszerváltás???

Antal Dániel írta...

Csak illusztrációként raktam ki az alábbi anonim hozzászólást, nem mintha megérdemelné. Szerintem az undorító az, hogy valaki anonim idelök egy személyeskedő kommentet a saját naplómba, ráadásul még hazudik is az általam írott cikkről, amely egyetlen sorával sem vonja kétségbe a BKV dolgozók sztrájkhoz való jogát, csupán azt feszegeti, hogy a mai jogrendszerben nincsen semmilyen retorzióra lehetőség velük szemben, amikor törvénytelenül gyakorolják ezt az alkotmányos alapjogukat - mint például a mai napon.