A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2010. január 14.

Az index is címlapra tette az elégséges szolgáltatás elégtelenségét

Eddig két sztrájk kapcsán szerepelt az origó címlapján az a véleményem, amely szerint a Sztrájktörvény rossz - és egyre inkább úgy vélem, hogy szándékosan rossz - és lehetőséget nyit a közművekben a retorzió nélküli törvénytelen sztrájkra is. Bár sajnos a két cikk nincsen összelinkelve, de ma az Index címlapján is felbukkant egy teljsen hasonló gondolatmenetet, és a jelenlegi ellentmondásos jogértelmezés történetét bemutató cikk Haász Jánostól. Ahogy ez a cikk a munkajogászt idézi,
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet kiadott egy ajánlást, ami szerint az elégséges szolgáltatás megállapításánál nem a munkaadó vagy a munkavállalók, hanem a szolgáltatást igénybe vevők érdekeit kell figyelembe venni – mondta korábbi cikkünkben Iványi Judit, az ELTE munkajogi tanszékének oktatója.

Ehhez én annyit tettem hozzá, hogy mivel a közművek különleges jogokat és kötelezettségeket biztosítanak (az állam köteles az indokolt veszteséget megtéríteni, vagy megtérítettni, ugyanakkor tilos a korlátlan sztrájk), a közműveket szabályozó szakhatóságokra, esetleg a munkaügyi bíróságokra kellene bízni az elégséges szolgáltatási szint meghatározását.

A most távozó Országgyűlés tétlenségének és rossz döntéseinek az árát jelenleg a Budapesten közlekedőkkel a főváros cégének munkaadói és munkavállalói fizettetik meg. A parlamenti pártokat közvetlenül nem csak abban a kérdésben terheli felelősség, hogy az előző tömeges, jogsértő sztrájk óta sem egészítették ki a hiányos törvényt, hanem abban is, hogy a közműveknél a vonatkozó európai jog, illetve korábbi magyar jog eróziójával lehetővé tették az értelmetlen sztrájkhelyzetek kialakulását.

Mindez a veszélyes üzemekben fokozza az utasok balesetveszélynek való kitettségét, illetve jelentős anyagi károkat okoz az utasoknak és externáliákon keresztül szinte az egész magyar gazdaságnak és társadalomnak. Ideje változtatni.

Nincsenek megjegyzések: