A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2010. január 5.

Munka és együttműködés

Miközben megjelent ezévi első cikkem a komment.hu oldalán arról, hogy szerintem a gazdasági válság elleni személyes stratégiánk legfontosabb része a több és jobb munka, ezzel egyidőben a Corvinus Pénzügyi Tanszékcsoportjának éves rendes Sulyok-Pap Mártára emlékező ülésén Martin Hajdu György kiváló és emelkedett hangulatú előadást tartott gazdasági deficitjeink egyk alapvető forrásáról, a magyar emberek együttműködésre való korlátozott képességéről. Ezen változtatni pedig "egyszerű, de nem könnyű".

Úgy gondolom, hogy Magyarország azért süllyedt különösen mélyre a 2008-2009. évi világgazdasági válságban, mert a legtöbb országnál sebezhetőbb volt. Ezt a sebezhetőségünket pedig csak a gazdasági élet fontos szereplőinek, a munkavállalóknak, a munkaadóknak, a magyar és külföldi tulajdonosoknak, és kisebb részben a politikai élet szereplőinek eredményes együttműködése győzheti le. A legtöbben pedig személyesen a munka világában tehetünk a válság és hatásai ellen.

6 megjegyzés:

Gee írta...

Dani, bár alapvetően sok mindennel egyetértek a (hivatkozott) cikkedben, de azzal nem, hogy a válságért nem elsősorban a rossz kormányzás a hibás. Ugyanis pont a rossz gazdaságpolitikának köszönhető, hogy az elmúlt 2001-2003-tól jelentősen lelassult a magyar reálkonvergencia, megnőtt az államadósság, sőt az emberek a forint helyett a svájci frank alapú külső finanszírozásra váltottak. Az általad emlegett problémák struktúrálisak, valóban gátjai a növekedésnek, de már akkor is fennálltak, amikor még Magyarország volt a leggyorsabban felzárkózó volt-szocialista állam...

Antal Dániel írta...

Nyilván ebben különbözik a véleményünk: én nem hiszem, hogy az állami gazdaságpolitika annyira fontos volna, tény, hogy nagyon káros tud lenni, de alapvetően az értékek termelésében a vállalkozások vesznek részt. A magyar gazdaság tejlesítményéért nem lehet a rossz gazdaságpolitikát okolni, mint ahogy a svájci frank alapú finanszrozás sem egy államilag kezdeményezett politika volt.

Bartos Péter írta...

Valahol Gee-nak is igaza lehet.Mondjuk azért, mert a kormány úgy emeli a közszolgák bérét, hogy nincs államigazgatási reform, úgy emeli a minimálbért, hogy nincs teljesítménynövekedés.

Alapvetően a cikkirónak van igaza.
A dolgók jelentős része lop, megbízhatatlan, tesz a cég sikerére, önképzést nem vagy alig végez, ha sérelem éri nem harcol igazáért, inkább elódalog.Nem avval fogallkozik, hogy neki mikor lesz magasab a bére, sokkal inkább azon duzzog, hgya másiknak miért annyi amennyi.

Ami talán a legfontosabb eszetlenül, fegyelemzetlenül, és szervezetlenül dolgoznak.ha azt mondod egy kollágnak figyelj oda a munkádra....nem érti miről beszélsz.
Nemrég köszöntünk el egy egyébként elég jól dolgozó kollégánktól, csak azért, mert 3 hónap alatt nem hozta a szakmunkás bizonyítványát.
Próbaidős volt.Az első hónapban majdnem 100 netto bérre 40 ezer jutalmat kapott, amiből 10 le lett vonva,késéért, napi 10-15 telefonos trécselésért.
Megkapják az alábbi hivatkozást, és sokan azt mondják ennek képtelenség megfelelni.Ha megkérdezed melyik résznek, nem mondanak konkrétumot.
http://bthbs.com/index.php?option=com_content&task=view&id=120&Itemid=1

Antal Dániel írta...

Wow, köszönöm a hozzászólást. Persze egyetértek azzal, hogy felelőtlen bérpolitikát folytatott a kormány, és ennek az egész gazaságban rossz hatása volt, csak összességében nem értek egyet azokkal, akik szerint a magyar gazdaságnak "gazdaságpolitikai" okai vannak. Nem látom azt be, hogy a kormány leváltásával jelentősen javulhatna a gazdaság helyzete. Nagyon érdekesnek tartom a linket. Nagyon érdekel a magyar ipar, szívesen beszélgetnék erről személyesen is.

Bartos Péter írta...

Én aztán régi ipari csóka vagyok;
http://bthbs.com//index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=1&mosmsg=Az+elem+sikeresen+elmentve.

Na de félre a tréfával.Mondhatnánk azt, a kormány -bármely kormány- akár milyen gazdaságpolitikát csinálhat, ha a munkavállalók nem változnak, nem lesz itt semmi.

Meg kell hallgatni, mit mondanak a magyar mukaerőről a magyar vezetőink. Képzett, szorgalmas. stb.
Vannak képzett és szorgalmas dolgozók, de ez nem gyakori, és semmiképp nem általános (köszönjük a despotikus oktatási rendszerünknek) viszont ebben leginkább a magyar vezetők a hibásak, mert nincs személyes példa, nincs ösztönző rendszer, csak kényszerítő.

Jónevű csomagoló anyag gyártó osztrák cég (Tatabánya). Amikor jön az osztrák ellenőrizni, minden németúl, és angolul tudó (elég ha csak sváb a neve az illetőnek) embert elküldenek szabira, vagy éjjeles műszakba osztanak be.
Másik igen híres gépipari(Tatabánya) cégnél nem veszik föl azokat, akik a legjobb 10 helyezettek a tesztvizsga megírásakor.
Magyar főnöknek droidok kellenek, nem gondolkodó önálló melósok.
Tehát ez is benne van a pakliban, nem csak a dolgozók igénytelensége.

Beszéjünk személyesen?Nincs akadálya, bár szépeket mondani nem tudok sem a gazdasági tapasztalatimról, sem a jövőnkről.
bartospeter@freemail.hu

Gee írta...

Bartos úrral szemben én nem ismerem az ipart, inkább csak állami működést (próbálom megérteni). Ezért szólt a krtikám elsősorban a kormányzati teljesítménynek. Mert speciel ott sokkal világosabban rá tudok mutatni, hogy mi hol lett elszúrva, ami egyenes úton vezett a sebezhetőséghez. Ugyanezeket a problémákat nem tudom ennyire jól definiálni a reálszférában, hiszen ezen problémák jarészt (mint írtam) akkor is megvoltak, amikor éppen a volt szocialista országok közül a leggyorsabban zárkóztunk épp fel.
És persze, a reálgazdasági növekedést csak nagyon közvetve tudja a kormány/vagy épp önkormányzat segíteni, de nekem úgy tűnik, hogy a magyar állam még ezeket az eszközöket sem használja jól...