A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2010. január 14.

Cserépszavazási kísérlet a TEDx Danubián

A TED célja, hogy a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtse a legérdekesebb, legtartalmasabb, leginnovatívabb és leginspiratívabb gondolkodókat és „csinálókat”. Évente kétszer a globális TED konferencián (Kaliforniában és Oxfordban) a világ vezető gondolkodói gyűlnek össze, de a www.ted.com weboldalon az élet- és világformáló gondolatok jelentős része ingyenesen elérhető az érdeklődők számára. A TEDx rendezvények elvileg a TED-hez kötődő, a két TED konferencia mintájára szervezett helyi események. Elvileg non-profit jellegűek, Magyarországon a (profitorientáltan gazdálkodó) HVG Kiadó a szervezőjük.

A 2010. január 27-i TEDx némi izgalommal került be a blogszférára, amikor január 6-án az egyébként kiváló Critical Biomass blog hírül adta, hogy 14 magyar természettudós és természettudományi végzettségű tanár, művelő a TEDx egyik felkért előadóját, az áltudományossággal vádolt, védikus kreácionista Tasi István visszaléptetését követelte. A blog arról adott hírt, hogy "közben a szervezők visszaírtak, hogy Tasi, közös megegyezéssel mégsem szerepel".

Néhány nappal később már azt olvashattuk, hogy a HVG Könyvek kiadóvezetője (aki egyben a TEDx Danubia egyik szervezője), megkereste a tiltakozó természettudósokat, és közölte, hogy Tasi végül elő fog adni a TEDx-en, a "vallások közös etikai alapelveiről". Ne tévesszen meg senkit a látszólagos egybeesés, a témaváltás nem a levelünk miatt van, sőt nincs is szó témaváltásról, hiszen eredetileg is ez lett volna az előadás témája, csak a szervezők ragadtak ki szerencsétlenül egy mondatot a Tasival készült öt perces interjúból a hvg-videóhoz.

A megoldással annyiban egyetértek, hogy igen kínos lenne, ha valakit vallási meggyőződése miatt ki lehetne szavazni egy konferenciáról, bár azt csak a konferencián fogjuk megtudni, hogy valójában Tasi István gondolatai tényleg olyan világmegváltóak-e, mint amilyennek a TEDx reklámcsapata beállítja. Én ugyanezzel a figurával keveredtem levelezésbe, de csak azért, mert a fenti jelentkezési lapon szereplő összeg (amit a "non-profit rendezvényhez hozzájárulásként meg kell fizetni") miért nem elegendő ahhoz, hogy részt vehessen a jelentkező a konferencián.

Nincsenek megjegyzések: