A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. december 1.

Idén hatvan éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

1948. december 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (pdf), amely minden korábbinál átfogóbb, nemzetközi jogi egyetemességet adott annak a felvilágosult gondolatnak, hogy minden embernek vannak vele született és elidegeníthetetlen jogai. Magyarországon már ekkor semmibe vették ezeket a jogokat, és azóta az ENSZ-ben talán többségbe is kerültek azok az államok, amelyek nem vesznek tudomást erről ez egyébként elég kézenfekvő, természetjogi erejű gondolatról. Jobb nem elfelejteni, hogy az emberi jogok érvényesítésében a föld nagy részén csak a nem-kormányzati, civil szféra nyújt hathatós támogatást.

Magyarországon az Amnesty International, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) rendezi meg az aláírás kerek évfordulóján a hagyományos emberi jogi napot. Délelőtt középiskolásoknak rendeznek programokat, délután a klímaváltozás és az emberi jogok, a nemi erőszak áldozatainak magyarországi helyzete, a tüntetők-ellentüntetők-rendőrség és a véleménnyilvánítás szabadsága és határai lesznek a délutáni vitatémák, este meg emberi jogi aktivistákkal lehet bulizni a Gödörben - egyben kiváló alkalom arra, hogy önkéntes munkára jelentkezzenek az érdeklődők. A NEKI munkáját különösen nagyra becsülöm azóta, hogy sikerrel vitték bíróság elé a faji diszkrimináció alapján kirúgott cigány vasutasok ügyét.

(Az Amnesy iroda kért meg, hogy hívjam fel a figyelmet erre az eseményre, amit jó szívvel tettem meg).

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ehh.. kér, hogy ma van. Nem tudok menni, pedig nagyon érdekel.