A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. április 14.

Mikor számolni kell...

Olyan fájóan üres a hozzászólások helye az ezer-, illetve kétezermilliárdos kérdésre.
Talán nincs még egy ország a fejlett világban, ahol a közélet hivatásos és amatőr szakértői annyi újságoldalt írtak volna tele napi- és hetilapokban, annyi rádió- és tévéműsorban beszéltek volna végig a helyes gazdaságpolitikáról, ezen belül is "a reformról" , mint nálunk. Míg a publicisztika bajnokai egymásra vagy egymásért haragszanak, a politikai tartalom elrejtését célzó jelzős szerkezetek és szónoki bravúrok mellett alig-alig jelenik meg a megvalósítás részleteinek számszerű bemutatása, a célokat behatároló korlátok és ellentmondások kibontása. Ez a hiány különösen fájó annak fényében, hogy a közgazdaság-tudomány művelői, ha másban talán nem is, de két kérdésben bizonyosan egyetértenek: 1. a társadalom egésze számára a verseny általában előnyösebb eredményre vezet, mint a monopolhelyzet; 2. életszínvonalunk tartós emelkedésének alapvető forrása tudásunk folyamatos bővítése, megújítása, az innovatív tudás kimunkálása, vagy ha ez nem megy, a legjobb nemzetközi gyakorlat átvétele révén.
Mátyás László és Rátfai László közép-európai egyetemi tanárok a mai Népszabadásgban az "őszödi beszédet" idézve arról írnak, hogy Magyarországon lényegében nem léteznek olyan szakmai műhelyek, ahol közgazdászok elfogadható színvonalon hivatásszerűen számolnának.

Korábban: A Magyar Mess, a szerzők által is emlegetett vita, illetve további gazdasági témájú bejegyzések.

Nincsenek megjegyzések: