A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. április 27.

Podcasting - kísérletek és tapasztalatok

Angol nyelvű európai blogomat rendszeresen szemlézi az Agoravox, egy nagy állampolgári média portál, amelyen a Readspeaker nevű cég szoftverévell egészen jó minőségben fel is lehet olvastatni a szövegeket. Mivel iPod rajongó vagyok, magától adódott az ötlet, hogy a felolvasott szövegeket megpróbáljam egy podcastba rendezni. Átolvasva egy csomó podcasting oldalt és ötletet, igazából rengeteg dolog nem jött be, és szívesen olvasnám a tanácsaitokat, tapasztalataitokat. (Aki csak hallgatni akar podcastokat, annak íme egy ízelítő.)

Szerintem a podcast legjobb meghatározása egy olyan mp3 fájlgyűjtemény, amelynek a katalógusát és elérhetőségét egy rss fájl tartalmazza. Tehát a podcasthoz három dolog kell: jól elkészített mp3 fájlok, egy megfelelő tárhely és egy megfelelően elkészített rss dokumentum.
  • Sok próbálkozás dacára nekem a legjobban az iTunes jött be, amelynek a Get Info parancsával minden adatot kényelmesen lehet szerkeszteni az mp3 fájlban (szerző, cím manipulálása, sorszámozás, kommentek). Sokféle mp3 manipuláló szoftver érhető el ingyen, de a podcasthoz csak az iTunes megy a legjobban.
  • Rengeteg szolgáltató kínál egyszerre webtárhelyet és rss rendszerezést, vagyis, hogy csak fel kell tölteni az mp3 fájlokat a szöveggel vagy zenével, és ők megcsinálnak mindent. Mindegyikkel volt valami probléma: vagy bonyolult (drága) a regisztráció, vagy túlzottan le van butítva és alapvetően zenére van optimalizálva, vagy nagyon sok a kötöttsége. Vagyis a legjobb még mindig az atw.hu vagy a tar.hu, ahova manuálisan fel lehet tölteni a hanganyagot, és ki kell gyűjteni a címeket.
  • Azok az ingyenes rss-írók, amelyekkel próbálkoztam, igazából nem voltak megfelelők podcastra. Vagy blogok rss adataira vannak kihegyezve, vagy az mp3 fájllal nem tudtak mit kezdeni, vagy értelmetlen kategóriákba akartak besorolni. Nekiestem tehát a jó öreg Notepaddel kézzel megcsinálni az rss-t. Ez nem nagy kaland, de piszok fáradságos és figyelmet igénylő munka, szóval ezt nem ajánlom.
Szóval még mindig jól jönne egy olyan egyszerűen kezelhető rss szerkesztő, ami könnyen, értelmesen kezel mp3-ban lévő audió információt, és valóban érvényes rss fájlt eredményez. Egyelőre a kézzel barkácsolt fájlom három szöveget tartalmaz, a Google Reader felismeri és le is játsza, mert a Google mindenből kiszedi az információt, de mondjuk az eredeti blog WordPress rss-olvasója már nem. Ha valaki tud segíteni, küldjön egy kommentet, és aki tesztelni akarja az eredményeket, az klikkeljen ide.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

ezt probaltad mar?
http://www.podomatic.com/

zhaoman írta...

Szia!

Én az odeo.com -ot próbálgattam. Szerintem elég jól használható, de egy-két funkció alaposan el van benne dugva!

Antal Dániel írta...

Köszönöm, mindkettőt kipróbálom!