A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. április 21.

A világ legbefolyásosabb értelmiségijei

Az amerikai Foreign Policy és a brit Prospect 2005 után újra megrendezni a világ legbefolyásosabb értelmiségijeinek listázását. Íme a két szerkesztőség rövid életrajzokkal ellátott 2008-as listája, amit sorba lehet tenni, illetve ki lehet egészíteni. A 2005-ös listán a hatodik helyre futott be Paul Krugman közgazdász, a legjobb közép-európai értelmiséginek a negyedik helyen Václav Havel végzett, a magyarok minden tehetségük ellenére a szerkesztőségi és a spontán jelölési listára sem kerültek fel. (A lista értékét számomra nagyban leértékeli Noam Chomsky első helye). Az olvasók által spontán jelölt értelmiségiek közül az általam is sokat méltatott Milton Friedman végzett az első helyen, az ember, akihez a helikopterről szórt pénz félreértett metaforája kapcsolódik. Itt lehet öt jelöltre szavazni és egy hatodikra javaslatot tenni. Az én jelöltem V.S. Naipaul volt.

4 megjegyzés:

Vagyim írta...

nalam habermas a nyero. a nemzeti alapok helyett mas tipusu kozossegi identitast kereso gondolatok eleg lenyegesnek tunnek most. a listan nem szereplo figuram: axel honneth. a tarsadalmi egyenlotlensegek elmeletenek ujrafogalmazasa elismereselmeletkent van akkora teljesitmeny, hogy szerepeljen ebben a jatekban.

Antal Dániel írta...

Hello Vagyim, játék ez, de szerintem nem teljesen értelmetlen, én leadtam öt szavazatot is: XVI. Benedek, Václav Havel, Robert Kagan, Bjørn Lomborg, Richard Posner (abc sorrend) és ehhez V.S. Naipaul.

Vagyim írta...

Lomborg éppen Pesten jár:
HÉtfőn 12:3o-kor Betlen Jánossal beszélget a Könyvfesztiválon (Millenáris park, Supka Géza terem)

Antal Dániel írta...

Szia Vagyim, sajnos későn olvastam a hírt, de a könyvet el fogom olvasni.