A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. április 26.

Minden gyereknek egy laptop Peruban

Többször írtam már a One Laptop Per Child kezdeményezésről, amelynek célja, hogy egy mindent kibíró és olcsó, még vezetékes áramot sem igénylő laptopot adjon a világ legszegényebb iskolásai kezébe. Az eredeti ötlet szerint $100 kell szorítani a kurblival is működtethető, csak nyílt forráskodú szoftvert használó laptopot, amelynek piaci forgalmából kellene fedezni a szegény gyerekek ingyenes ellátását.

A Technology Review cikke az egyik első kísérletről számol be. A célokat még nem sikerült elérni: a laptopok $188 dollárba kerülnek. Peru közel félmillió laptopot vásárolt és oszt szét szegény diákjainak. Az Andok és az Amazonas-medence távoli falvaiban szétosztott laptopokat olyan iskolások kapják, akiknek soha nem jutott tankönyv, és akiknek a teljes tankönyvellátása ötszörösen meghaladná a laptoppal való ellátást. Ezek a gyerekek - és minimálisan képzett tanáraik - gyakorlatilag könyv, sőt, médiamentes környezetben éltek. December óta történik a tanárok képzése a tananyagok online letöltésére, hasznosítására. A gyerekek a gépeiken játékokat futtathatnak, olvashatnak, tanulhatnak, és megtanulhatnak leckét írni. Az első felhasználókról szóló híradás kedves, megindító, és ugyan általánosításra nem alkalmas, de igazolni látszik a programot. A gyerekek lefényképezik apa kecskéjét, e-mailt írnak a távoli fővárosba szakadt rokonnak vagy Tetrist játszanak.

Nem hiszem, hogy a Borsod vagy Baranya megyei aprófalvakban falvakban ne örülnének a gyerekek egy hasonló akciónak. Magyarország ma 7,5 milliárd forintot költ tankönyv-támogatásra. A tavaly az általános iskolába beiratott 101 ezer elsősos felszerelése ilyen laptopokkal az egész országban 3,08 milliárd forintba kerülne, amit vállalati vagy közadakozásból is ki lehetne fizetni. (Bár lehet, hogy egy olyan fejlett országnak, mint Magyarorszád, drágábban adnák a gépet).

1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.