A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. január 30.

Vége a lakossági gázmonopóliumnak

Egy újabb monopóliumnak lett vége Magyarországon: februárban lép a lakossági piacra az első alternatív gázszolgáltató, amely a jelenlegi közüzemi tarifánál 8 százalékkal alacsonyabb árat kínál. A gázmonopólium megtörésére különösen kevés esélyt adtak az elemzők - meglátjuk, az első fecske csinál-e nyarat. Szerintem volna még mit tenni a piaci környezet javításáért, de önmagában a piacra lépés ténye is nagy pszichológiai fegyvertény. Akárcsak a vasútnál itt sem sokan látják még a piacot, nemhogy a versenyt. Korábban: Holt terhek - hogyan törhetők meg a monopóliumok? Kép: Thomas Hawk. További szép gázmérők itt.

Frissítés: Ukrán hátszéllel szabadulhat fel a magyar földgázpiac; Fapados szolgáltató kínál olcsó lakossági gázt; a szolgáltató honlapja gas.hu.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az "írástudók" felelősége is lenne, hogy sikerre vigyék a liberalizációs törekvéseket, pl. GVH-hoz történő bejelentéssel. A lakosság hiába próbálkozik ha olyan helyzetekkel találkozik mint a árampiacon: http://versenyjog.wordpress.com/2008/01/18/sajtobaranglasok-aramar/

Antal Dániel írta...

Úgy gondolom, hogy például a fogyasztóvédelmi egyesületek megfelelőek lehetnének arra, hogy a jogilag kevésbé képzett állampolgárnak segítsenek beadványokat készíteni akár a versenyhivatalhoz, akár az energhiahivatalhoz, ha hátrányos feltételekkel akarnak velük szerződni a szolgáltatók.

Névtelen írta...

Abszolút egyetértek, de a magyarországi fogyasztóvédelmi érdekképviseleti szervek nem rendelkeznek sem szakmai, sem anyagi felkészültséggel úgy tűnik. Amennyiben igen, akkor érthetetlen, hogy miért nem indulnak a Tpvt. által biztosított közérdekű keresetek. A Which?, angol szervezetről (http://www.which.co.uk/) lehetne példát venni. Utóbbi ugyanis most zárta sikeresen egyezséggel a magánjogi kártérítési keresetét a Manchaster United pólók ügyében.

Névtelen írta...

Örvendetes, hogy van próbálkozó, de ettől még nem várok változást. Annak idején szinte az összes közmű beruházáshoz hozzá kellet járulni a leendő fogyasztóknak. Az így keletkezett állami vagyont aztán szépen "privatizálták". Az energia szolgáltatók is nyereségérdekeltek, de arra már senki nem emlékszik,hogy a lakossági befizetések nélkül az infrastruktúra nem jött volna létre. Ez kicsit olyan mint amikor valakivel a saját sírját ásatják meg. Azért remélem bejön az elképzelésük.

Névtelen írta...

Már épp ideje, hogy valaki letörje a sok ingyenélő gáztársulatat /pl.: TIGÁZ/ akik a mi pénzunkből felépített és a főldből majdnem ingyen jövő gázból élnek!!

Antal Dániel írta...

Kedves Pál - nem szeretném a fogyasztóvédőket minősíteni. Szerintem elég magas a gáz ára ahhoz, hogy a fogyasztóknak érdemes legyen foglalkozniuk az ilyen ügyekkel, vagy támogatniuk fogyasztóvédőket, akár anyagilag is, hogy lépjenek fel az érdekükben.

Ami a névtelen hozzászólásokat illeti: vannak sikeres és sikertelen piacnyitások Európában és Magyarországon is, erről én is gyakran szoktam írni. A gázliberalizáció első jelének pont azért örültem, mert korábban ezen a területen én sem vártam valami nagy és egészséges versenyt. Dehát a versenyben az a szép, hogy az elején nem tudjuk a végeredményt!

Névtelen írta...

Kedves Dániel! Én sem minősítésnek szántam a fogyasztóvédőkkel, hanem egyszerűen szerintem ők is, ahogy mi is most tanuljuk az ilyen jellegű kérdések, problémák kezelését. Magyországon pedig köztudottan nincsenek anyagilag "jól" eleresztve az állami támogatás nélkül működő civil szervezetk (tisztelet akivételnek). Éppen ezért rendkívól örvendetes a Gazdasági Versenyhivatal versenykultúra fejlesztő tevékenysége. (A Nemzeti Figyasztóvédelmi Hatóság kapcsán is el lehetne gondolkodni vmi hasonlón.)

Egyébként amit Ön ír a magas árakról azzal teljesen egyet tudok érteni. Közelmúltban több európai nemzet kapcsán meg tudtam figyelni, hogy hogyab bánnak a közüzemi számlákkal és bizony centre pontosan megnézik és odafigyelnek, hogy "mi történik velük"

Névtelen írta...

Elnézést az elgépelésekért, véletlenül elküldtem :)