A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. január 5.

Közkincs 2008-ban: József Attila

A tavalyi évben kedvenc magyar költőm, Kosztolányi Dezső műveinek közkinccsé válásáról emlékeztem meg (két nappal korábban a kelleténél). 2008. január 1-én a magyar irodalom újabb nagy művei válttak közkinccsé, vagyis az örökösök engedélye nélkül szabadon felhasználhatóvá, sokszorosíthatóvá, kiadhatóvá. Idén Somlyó Zoltán, Juhász Gyula, és persze a sokak kedvencének számító József Attila rajongói örülhetnek, nekik ugyanis a szerzői jogi oltalom utolsó két évében is meggyűlt a bajuk az örökösökkel, akik a rajongók által begépelt verseket vetették ki a nemzeti gyűjteményünkből, a Magyar Elektronikus Könyvtárból.

Ugyancsak jelentős festmények váltak szabadon reprodukálhatóvá, hiszen közkinccsé vált Vaszary János, Nagy István, Pólya Tibor, életműve. A bal oldali képen Nagy István 1920-ból származó, szabadon reprodukálható önarcképe látható. A szerzői jogok furcsaságáról, és a szabadalmakhoz képest közgazdaságilag meglehetősen káros szabályozásáról főleg 2006-ban vitatkoztunk sokat - a téma sajnos még sokáig aktuális lesz.

Nincsenek megjegyzések: