A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. január 3.

Drága az olaj és nagyon meleg van

2008. január 2-án az olaj ára átlépte a szimbolikus határt: az év első kereskedési napján az észak-amerikai könnyűolaj ára átlépte a száz dollárt. A meg nem nevezett árutőzsdei kereskedő 15 másodperc után veszteséggel, még két számjegyű összegért adta el a rekordösszegért vett olaj-pozíciót. Az időzítés tökéletes a lélektani szempontból jelentős a nominális rekord szempontjából, és aligha érdekel sokakat, hogy reálértékben a hetvenes évek végi olajválság idején volt már drágább az olaj: 1979-ben mai értéken számolva 101,4 dollár volt egy hordó olaj.

Ugyancsak jól elvitatkoztak a klímaváltozást relativizáló szkeptikusok azon, hogy 2007. nem az abszolút legmelegebb év volt. Hát persze, például 2005-ben átlagosan melegebb volt, csak éppen "amióta globális átlaghőmérsékletet mérnek a Földön, a hat legmelegebb évet mind 1998 után, a tizenöt legmelegebbet pedig 1988 után regisztrálták". Magyarországon pedig tavaly 11,7 Celsius-fok volt az országos középhőmérséklet, ami egy tizeddel több az eddigi rekordnál, a 2000-ben mért 11,6 Celsius-foknál. "A 20. század utolsó évtizedétől az átlagot jóval meghaladóan meleg éveink voltak. Tavaly rendkívül forró nyarunk volt, de már 2006 őszétől kezdődött egy olyan, egy évig tartó periódus, amelynek során végig átlag felett alakult a középhőmérséklet." És ez általában így is ment az északi félteke nagy részén, meg Ausztráliában is. Magyarországon külön probléma, hogy nagymértékben csökkent a csapadék mennyisége is és az egész Kárpát-medence vízháztartása felborult. Ugyan ma még mindig nem lehet száz százalékos biztonsággal megállapítani, hogy az olaj égetése okozza a meleget, de azt senki sem tagadja, hogy az olaj égetése megváltoztatja a légkör összetételét, és a légkör összetétele meglehetősen összefügg a légkör hőmérsékletével.

A magyar külkereskedelmi mérleg egyik legnagyobb problémája éppen az energia és az energia-hordozók magas ára - a magyar embereké meg a szélsőséges időjárásunk: télen fűteni kell, nyáron pedig hűtés nélkül pokoli a hőmérséklet, és újabban mindig aszály van. Szerintem 2008 témája az energiaellátás, energiatakarékosság és a klímaváltozás lesz ezen a blogon is.

Magyarország az átlagosnál nagyobb mértékben van kitéve az időjárásnak és az energiahordozók árának is, vagyis jobb lesz, ha nem dugjuk a fejünket a homokba. Mindkét téma személyesen is érint bennünket: költhetünk kevesebbet energiára, személyesen is költhetünk a klímaváltozás megfékezésére, megszabadulhatunk a hagyományos izzótól. Nagy jövőt jósolok a hőszigetelő anyagoknak, a napenergiának és a vasútnak.

Linkgyűjtemények: energia, energy, klímaváltozás, climate.

Nincsenek megjegyzések: