A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. április 2.

Budapest versenyképessége

Akár ki akarjuk mondani, akár nem, egy ország versenyképességét döntően befolyásolja a nagyvárosainak versenyképessége. Mind a külföldi befektetők, mind a nemzetközi kereskedelem olyan városokban zajlik, amelynek infrastruktúrája erre alkalmas, és az ilyen tevékenységben részt vevő emberek számára elfogadható munkakörülményeket teremt. Különösen igaz ez Magyarországon, ahol az ország bruttó jövedelmének a fele legalább statisztikai értelemben a fővároshoz köthető.

A Mercer 215 világvárost vizsgált abból a szempontból, hogy külföldi munkavállalóknak, vállalkozóknak mennyire jelent minőségi állomáshelyet: milyenek az iskolák, közszolgáltatások, a minőségi piaci szolgáltatások. Azt hiszem, az senkit nem lep meg, hogy Budapest nem szerepel a világ vagy Európa első öt városában, annál fontosabb a szempontunkból, hogy két órányira tőlünk egy igen erős versenytársunk van: Bécs, amelyik a világversenyben és az európaiban is a harmadik helyet szerezte meg Zürich és Genf előtt. Holtversenyben harmadik helyen áll vele Vancouver (az angolszáz sajtó kedvenc városa) és ötödik helyen Auckland. Bécs további nagy előnye, hogy kiváló adottságai ellenére egyáltalán nem túl drága, nincsen benne a világ tíz legdrágább városában, amit egyébként Oslo, Párizs, Koppenhága, London és Tokió vezet. Budapest a 74. a listán, Prága a 72., Varsó a 85., és Ljubljana a 80. Mi magyarok szeretünk messzire menni "gazdasági csodákat" keresve, pedig a világ egyik legsikeresebb országa a szomszédunk. Na persze, ők csak a labanc sógorok.

2 megjegyzés:

Andrea Gerák írta...

Érdekes, hogy Stockholmot milyen sokan tartják álomvárosnak, de nincs a lista élén...

Antal Dániel írta...

Azt hiszem, hogy minél kisebb egy város, annál kisebb az esélye ezen a listán, olyanokat néznek, hogy mennyi kultúrprogramvan, idegen nyelvű iskola, meg egy csomó olyan intézmény, ami a metropoliszok jellemzője. Mit szeretnek Stockholmban...?

"The Quality of Living index is based on several criteria used to judge whether an expatriate is entitled to a hardship allowance. A city with a high Quality of Living index is a safe and stable one, but it may be lacking the dynamic je ne sais quoi that makes people want to live in world-renowned cities such as Paris, Tokyo, London or New York. Sometimes you need a little spice to make a city exciting. But that "spice" may also give a city a lower ranking. What makes one person's quality of life better or worse cannot be quantified in an objective index. Therefore, Mercer's Quality of Living report reflects only the tangible aspects of living in a city on expatriate assignments, and leaves the question of the quality of one's life to those living it!"