A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. április 2.

Jegyellenőrök és a biztosítás alapjai

A Freakonomics blog egy furcsa árazási problémát kihasználó vállalkozást mutat be. Mumbaiban (amit a legtöbben még Bombay néven ismertünk meg a földrajzkönyvekben) olyan magas a metróbérlet ára a bírsághoz képest, és olyan alacsony a jegynélküli utazáson való lebukás valószínűsége, hogy megéri a jegyvásárlást biztosítással helyettesíteni. 500 rupiáért lehet egy olyan fogyasztói klubban tagságit venni, ami a bizonylat ellenében megtéríti a bírságot, ha elkapnak az ellenőrök. Így olcsóbban lehet a kiterjedt metróhálózatot használni. Lévén, hogy a tagsági olcsóbb a bérletnél, egy igazi arbitrázs-lehetőség nyílott a rosszul árazott tömegközlekedési díjak és bírságok rendszerében, amit egy biztosítási termékkel ki lehet aknázni. Link: Foreign Policy Blog.

2 megjegyzés:

Faluvégi Balázs írta...

Szia,

"olyan alacsony a metróbérlet ára..."

A többi feltétel változatlansága esetén minél magasabb a metróbérlet ára, annál inkább érdemes részt venni, ha jól értem, tehát az "alacsony" helyett a "magas" szó lenne a jobb.

Antal Dániel írta...

Még rosszabb a helyzet, a összecsúszott két sor, valójában "olyan magas a metróbérlet ára a bírsághoz képest, és olyan alacsony a jegynélküli utazáson való lebukás valószínűsége" lesz a megoldás, remélem... Kösz!