A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. április 15.

Gazdasági intézményeink fejlettsége

Egy kis kiegészítés a csütörtökön megjelent Még meg sem száradt a minta című cikkemhez. A Világbank Doing Business felmérése azt vizsgálja, hogy mennyire könnyű vállalkozni a világ országaiban. Ennek keretében alapvető gazdasági intézmények használatának időben és pénzben kifejezhető költségét mérik. Ebben az egyszerű rendszerben annál fejlettebbnek értékelhető egy ország intézménye, minél gyorsabb vagy olcsóbb a használata. Például hány napig tart egy ingatlan bejegyzése a közhiteles nyilvántartásba és ezért mennyit kell fizetni?


A Doing Business adatbázisból általam készített radarernyő közepén az egyes szempontokból legfejlettebb ország értéke áll (0% fejlettebb nála), a szélén a legfejlettlenebb (100% fejlettebb nála). A zöld vonal Magyarország gazdasági teljesítményét jelöli: a 41. legfejlettebb gazdasággal az országok 23%-a előzi meg. A piros radarvonal a magyar vállalkozásokat körülvevő gazdasági intézmények fejlettségét mutatja. A legrosszabbul (a zöld körön kívül) a kisebbségi tulajdonosok befektetői védelmében és a hatósági eljárásaink fejlettségében állunk, viszont a magyar hitelintézeti rendszer a gazdaság átlagánál is fejlettebb (a zöld körön belül).

Mi a lényeg? A döntően magyar magántulajdonú gazdaság ma már sokkal fejlettebb mint a döntően állami gazdasági intézményi környezete.

Régebbi egyperces áttekintések: A boldogság és az anyagi jólét kapcsolata, a világ jövedelem-megoszlása, hazánk gazdasági szabadsága.

Nincsenek megjegyzések: