A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. július 5.

A szabad piac nagyjai

Az idei FreedomFest a szabadpiaci gondolkodású közgazdászok legnagyobb seregszemléjének tartja magát. A Free Market Hall of Fame a világ egykori és mai legnagyobb szabadpiaci gondolkodóit, publicistáit, műhelyeit, üzletembereit, politikusait választja meg internetes szavazással.

Amikor ma szavaztam, a régi nagyok közül Ludwig von Mises és Milton Friedman vezettek fej-fej mellett, Adam Smith és Friedrich von Hayek pedig a bronzért küzdenek. Hát nem hihetetlen, hogy egy amerikai indítású versenyen még mindig két osztrák van a legjobb ötben? Bár Friedmant is sokra tartom, a szavazatom természetesen Hayeké. Napjaink közgazdászainak versenyét számomra némileg meglepő módon Walter Willams vezeti.

A múlt legnagyobb vállalkozóinaklistáját nem meglepő módon a nagyszerű Benjamin Franklin, a kapitalizmus egyik legnagyobb hőse vezeti, behozhatatlanul, az én szavazatommal is. Az amerikai túlsúlyt jelzi, hogy napjaink vállalkozója Steve Forbes, aki azért nem hiszem, hogy Európából olyan sok szavazatot szerezne. Úgy tűnik, hogy itt a legkiegyenlítettebb a verseny, a magam részéről a kiállhatatlan Michael O'Learyt írtam be a Ryanairtól, aki tényleg nagy bunkó tud lenni, de egy egész iparágban honosította meg a versenyt kontinensünkön, és idén indul Amerikába.

A múlt politikusai között Ronald Reagen meglepő módon csak a második helyen áll Thomas Jefferson mögött, ami a szavazók amerikai libertariánus gyökereire utal. (Számomra Jefferson az amerikai baloldallal való romanticizált szembenállást, nem a szabad piacot jelenti, de mindegy). Ugyancsak jellemző, hogy Ron Paul vezet Margaret Thatcher mögött, pedig hát kettőjük teljesítménye között van egy pár nagyságrendi különbség. Itt van szégyenlista is, Roosvelt és George W. Bush viszik a pálmát. Azért ez is meglehetősen napi politikai indíttatásúnak tűnnik: én a biztonság kedvéért beírtam Sztálint.

5 megjegyzés:

Gee írta...

Szia Dani! Remélem, nem haragszol meg, hogy megint post-olok, de olyan témákról írsz, amik szerintem izgalmasak, és főképp vitára serkentőek.
Bár én is alapvetően szabadelvű vagyok, de azért mind Hayek, mind Friedman jelentősen elvetette a sulykot. Most olvasom Friedman: Free To Choose c. írását, és azért pár helyen felháborító. Pl. azt a XIX. sz.-i amerikai iparosodást dicsőíti, ami már a kortársak szemében is gusztustalan volt. Vagy a szabad iskolaválasztás mellett érvel egy olyan időszakban, amikor tudvalévő, hogy az amerikai közoktatás színvonala rohamosan esett, mivel a fehér középosztály épp költözött ki a külvárosokba, hogy a gyerekének ne kelljen a szegény feketékkel, spanyol ajkú bevándorlókkal egy iskolába járnia.
Vagy pl. Ronal Reagan-t simán feltenném a shame listára, amikor úgy sikerült egy adócsökkentési spirálba bevinni a politikát, amire abszolút nem volt fedezet... Ugyanakkor lehet FDR-t szidni, de pl. neki csak sikerült a válságból kiszedni az országot, mégha ez kicsit szocialista is volt...

Névtelen írta...

Nem vagyok egy Soros-fan, de azért nem való a szégyenfalra...

Antal Dániel írta...

Gee, Reagennek köszönheted, hogy kimehettél az USA-ba tanulni és még haza is jöhetsz.

Gee írta...

Dani, akkor legalább ennyire hálásnak kellene lennem Gorbacsov, sőt Andropov elvtársaknak is!
Szerintem Reagan nagyon veszélyes vizekre evezte Amerikát, mind gazdaságilag, mind politikailag. Magyarországon elsők közt lennél, aki felvonulna egy ilyen politikus ellen. (A szegényektől a szociális támogatások megvonása, a közoktatás és más közszolgáltatások forrásainak drámai csökkentése. Ennek köszönhetően a bűnözés szinte korlátlanul megnő, ay állampolgárom elkezdenek magán biztonsági szolgálatokat tartani a rendőrük helyett. Az adók olyan szintű csökkentése, hogy várhatóan a költségvetés tartósan elszáll - ja és a szomszédokkal eddig békepárti politizálás visszavonása, helyette agresszív külpolitika, köztük kifejezetten nem demokratikus katonai junták rejtett pénzelése...)
Én nem szeretnék Reagan típusú politikát Európában!

Antal Dániel írta...

Nem kötelező szavazni a szabad piac hőseire...