A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. július 11.

Civilek és politika

Ahogy a pártok társadalmi megítélése rohamosan romlik, a politizáló civil szervezetek is komolyabb terepet kapnak a nyilvánosság tereiben. A politika és a közügyek eddigi, szerintem kissé abszurd elkülönítése furcsa nyomáspróba alá került.

A Védegyletet sokan tekintették a pártoktól független, politizáló civil szervezetnek, és afféle nem hivatalos elnöki pártnak is. Úgy látszik, hogy nyomás alatt a szervezet megmutatja igazi arcát. Vida Gábor akadémikus a melegekkel, leszbikusokkal és más nem heteroszexuális orientációjú személyekkel vállalt szolidaritás miatt lépett a távozás útjára néhány más társával együtt.

„Ha nem egyeztetnek egy olyan kérdésben, amelyben azonos véleményen vagyok, semmi probléma nem lett volna” – magyarázza Vida Gábor akadémikus, miért döntött úgy, hogy kilép a Védegyletből, amelynek a tanácsadó testületében vállalt szerepet. Vida Gábornak nemcsak azzal van gondja, hogy a sajtónyilatkozat nyilvánosságra hozatala előtt nem kérték ki a véleményét, hanem magával a homoszexualitással is. „Undorodom” – fogalmazott az akadémikus a Közelről című műsorban, hozzátéve, hogy a genetikával és az evolúcióval régóta foglalkozó szakemberként természetellenesnek, „genetikai zsákutcának” tartja a homoszexualitást. Arra a felvetésre, hogy a mostani vita nem a másságról, hanem a mind erőteljesebben megnyilvánuló verbális és fizikai erőszakról szól, Vida Gábor azt mondja, szerinte ezt nem lehet különválasztani.

Nem sokkal korábban Schiffer Andrásnak kellett mennie egy másik civil szervezetből, a Társaság a Szabadságjogokértból, mivel a Védegylet oszlopos tagjaként egy alternatív zöldpárttá szervezésének dilemmáiról adott interjút az Indexnek.

A nagy kérdés: tényleg Lehet más a politika, lehet politikai pártok nélkül negyedik köztársaság? Ajánlott böngészni valók: köztársaság, republic, res publica.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.