A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. július 31.

Ukrajna és az EU

Legnagyobb szomszédunk, Ukrajna és Magyarország kapcsolataiban központi szerepet tölt be a tíz év alatt újraépített vereckei emlékmű, amelynek avatásán végül nem vett részt a két ország államfője, továbbá a helyi magyar pártok is külön-külön ünnepeltek. Ukrajna eközben a még nagyobb szomszédjával, az Európai Unióval lejáró szerződésének megújítására, és az Uniós tagjelölti státusz megszerzésével volt elfoglalva, úgy tűnik, több-kevesebb sikerrel.

Az Európai Unió és Ukrajna számára is az egyik legfontosabb stratégiai kérdéssé kezd válni az egymással kialakítandó viszony. A viszonylag rövid állami és modern nemzeti múlttal rendelkező Ukrajna identiásának kialakításában egyformán fontos szerepet kap az Európával és az Oroszországgal kialakítandó viszony.

Európai blogomon eddig a legérdekesebb és legnagyobb vita éppen erről alakult ki: mi az európai érdek Ukrajnával kapcsolatban, és akarnak-e az ukránok csatlakozni az EU-hoz. Szomszédként nekünk is megérné ezzel a kérdéssel többet foglalkoznunk.

CC kép: Stuck in Custom

Nincsenek megjegyzések: