A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. július 15.

Mennyit ér egy amerikai élete?

Az Egyesült Államokban jelentős hagyománya van a jogszabályok gazdasági hatáselemzésének. Ennek keretében többek között kiszámítják egy várható haláleset megelőzésének költségét is. Ez azt jelenti, hogy egy környezetvédelmi vagy közlekedésbiztonsági szigorítás iparági költségeit a várhatóan elmaradó halálesetek számával vetik össze. Például, ha egy új előírás bevezetése 690 millió dollárba kerül évente, és ezzel száz ember életét lehet évente átlagosan megmenteni, akkor egy élet megmentésének statisztikai értéke 6,9 millió dollár. Ma pontosan ezt az értéket közli az amerikai környezetvédelmi hatóság. Az amerikai közlekedési tárcánál ez az érték 6 millió dollár.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt másképp is szokták arrafele kalkulálni, pl hogy felmérést készítenek egy közvéleménykutatással, hogy ki mennyit áldozna arra, hogy bizonyos mennyiségű emberrel kevesebb haljon, és ezt az értéket vetik össze valamilyen intézkedés költségeivel - így már kalkulálható is, hogy "megéri-e" az adott intézkedés bevezetése.