A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. június 26.

A politikusain vagy a lakóin múlik az ország versenyképessége?

A Marketing Centrum felmérése a magyar választópolgároknak a reformokhoz és közpolitikai változásokhoz való viszonyát kutatja. A Népszabadságban közölt közvélemény-kutatási adatok számos érdekes részletet rejtenek, de számomra ez a legtöbbet mondó eredmény:

Tízből hét magyar úgy véli, az ország fejlődése döntően a politikán, a politikusokon múlik, és a megkérdezettek 74 százaléka szerint jelentősen hátráltatja hazánk fejlődését, hogy "a pártok sohasem tudnak megegyezni egymással". A megkérdezettek kétharmada nagyon nagy jelentőséget tulajdonít a különböző politikai deficiteknek - a politikusok túlzott ígérgetésének, a politikai önzésnek, a kontraszelekciónak vagy a kompromisszum-képtelenségnek - abban, hogy az ország lassabban fejlődik, mint lehetne. [...] Mindössze a válaszadók ötöde tulajdonít jelentős negatív hatást annak, hogy kevés a vállalkozó szellemű ember, kevés a jól képzett szakmunkás, illetve kevesen beszélnek idegen nyelveket. A közvélemény tehát túl sokat vár a politikától, és nem gondol arra, hogy az ország versenyképessége mégiscsak a polgárok tehetségén, képzettségén, vállalkozó szellemén múlik.

A választók, az adófizetők és a munkavállalók pedig valójában egy politikai-gazdasági közösséget alkotnak, szinte teljes átfedéssel, a nyugdíjasok jelentős rétegét nem számítva. (Bulgáriában már ők a választók többsége!) Választásainak a kasszánál, az oktatási rendszerben és a politikában valamiféle konzisztenciát kellene, hogy kapjanak. Szerintem a gazdasági és a politikai átmenet egymástól elválaszthatatlan folyamatok, és a versenyképesség elsősorban kulturális kérdés.

3 megjegyzés:

Gee írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Gee írta...

Bocsanat, az elobb felreirtam a megjegyzesemet...
Ide azt akartam irni, hogy lehet, hogy Magyarorszagon a lakosok tul sokat varnak a politikatol, de az orszag versenykepessege kapcsan pont te irtad, hogy jelentos az allami intezmenyek piac es versenytorzito, visszafogo hatasa...
Nekem a vallalkozo barataim remtortenekete meselnek az pl. APEH-rol, vagy korabban a VPOP-rol. Es ezek a fickok teljesen rendben vezetik a konyvelesuket, kulfoldre exportalo magyar kozepvallalkozasok, akiket nem kene feleslegesen izelgetni.
A harmadik, kis eszrevetel: Te is allami burokrata vagy, mint en, tehat a vallalkozoi letet igencsak messziro, tavcsovel figyeljuk...

Unknown írta...

Tiszelt Antal Dániel! Szeretnék kapcsolatba lépni Önnel. Hol tudnám elérni?
Üdvözlettel,
Orbán Sándor
South East European Network for Professionalization of Media
www.seenpm.org