A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. június 17.

Az átmenet kínjai: közbizalom, korrupció és bűnözés

A Pew Research Center globális attitűdvizsgálata szerint a közintézmények és az egymás iránti bizalom mértéke 1991. óta Nyugat-Európában meglehetősen nagy mértékben nőtt, Közép- és Kelet-Európában pedig csökkent, miközben például az Amerikai Egyesült Államokban lényegében nem változott. Az európai integráció a kilencvenes évek elején kapcsolt magasabb sebeségre a Single Europe Act és a Maastrichti Szerződés után. Az EU a világ egyik leggazdagabb, legstabilabb és legbékésebb vidéke lett, az Unió célkitűzéseinek megfelelően, ami ritka nagy siker. A gazdasági és társadalmi átmenetet a hidegháború után elkezdő országok, így Magyarország is nagy kínokon mennek keresztül: a bölcsödétől a nyudíjig szinte minden közintézmény megváltozott, majdnem mindenkinek megszűnt a munkahelye, és sokak nem találtak az új rendszerben hivatást. A megfelelő életstratégiák és a közbizalom hiánya a korrupció és a bűnözés melegágya lett. De nem lehet abbahagyni, csinálni kell tovább, mert a legjobb klubban vagyunk. A közbizalom hiánya, a korrupció és a bűnözés között szerintem nem egyirányú ok-okozati kapcsolat van, és ezért mindenki megteheti a magát: megbízhatóan viselkedik, a korrupcióban nem vesz részt, betartja és betartatja az új szabályokat. További részletek az európai blogomon.

2 megjegyzés:

Gee írta...

Dani, egy megjegyzes: ha a szabalyokat nem feltetlenul az emberek magatartasanak/szoksainak, stb. megfeleloen alakitjak ki, akkor korantsem egyertelmu, hogy az emberek viselkednek rosszul, vagy a szabaly rossz. Ha kis peldat akarunk: miert tapossak ki a magyarok a fuvet a jarda menten, ha nagyot: az alkoholtilalom miert vezetett a bunozes megerosodeshez?

Antal Dániel írta...

A szabályokat is emberek alakítják.