A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. június 8.

Használjuk vasárnap délután funkcionálisan a Műcsarnokot!

A budapesti Műcsarnokban ma délután lehet utoljára megtekinteni a K. Petrys Ház és a T-Mobil által létrehozott kortárs festészeti kiállítást, a Térerőt. Ez azt jelenti, hogy a koldusszegény, adományokból nyugat-európai ládafiát bemutató befogadó intézmény még egy napig azt csinálja, amire alapították: magyar festők műveinek ősbemutatóját. Az anyagot a K. Petrys hozta össze sok-sok szakmai segítővel és munkával. A T-Mobil, annak a nagy magyarországi cégnek a mobiltelefon-üzletága, amely a távközlés és az internet elterjesztésével a legtöbbet tett Magyarország globalizálásáért pedig olyan mecenatúrát végzett, ami hazánkban lényegében ismeretlen: érzékeny, gondolkodó embereket reklámüzenetek nélkül hagyott erre a változó világra reflektálni. A dolog szépségét emeli, hogy a festőművészet maradandó, de nagyon nehezen szponzorálható művészeti ág.
A minőségi kultúra támogatójaként a T-Mobile a K. Petrys Házzal közösen különleges képzőművészeti kezdeményezést indított el. A TérErő című projekt keretében 12 kortárs művész a kommunikáció szabadségéról alkotott véleményét, gondolatait 12 festmény, összesen tehát 144 műalkotáson keresztül tárja a közönség elé.

Az alkotásokat a június 2-án a Műcsarnokban nyíló, egyhetesre tervezett TérErő, kortárs alkotók gondolatai és művei a jövőről című kiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők. Itt találkozhatnak majd Bernát András, Bukta Imre, Chilf Mária, Csurka Eszter, dr. Máriás, Swierkiewicz Róbert és Szűcs Attila festmémyeivel.

A T-Mobile támogatását élvező TérErő projekt olyan gondolatébresztő alkotássorozat, amely részeként a művészek motivációikról, felvetéseikről, gondolatvilágukról a műalkotáson túl interjúk, portréfilmek formájában is számot adnak.A Pálos György rendező, Winkler Nóra és Erdélyi Zsolt Superman közreműködésével készülő beszélgetések írott változatát és a festményeket, valamint Spiró György előszavát, illetve Petrányi Zsolt esszéit felvonultató album révén a kommunikáció és a művészet témakörét felölelő, képekben és szavakban egyaránt kifejeződő alkotói gyüjteményt is kézbe vehetnek majd az olvasók.

A jelenlegi TérErő projekt a 2002-es JövőKép kiállítássorozat és album folytatása, melynek szintén a T-Mobile volt a mecénása.Az alkotásokból készült JövőKép album Szép Magyar Könyv díjat nyert a 2003-as Ünnepi Könyvhéten, a kiállítás pedig összesen 9 magyarországi és 7 külföldi galériában került bemutatásra.

Üröm az örömben, hogy az egész kiállítás összesen hét napig volt látható a Műcsarnokban, így kevesen használhatták az intézményt eredeti funkciójának megfelelően. A könyv azonban nagyon szép, kiváló ajándék is, és remélhetőleg vidéken és külföldön is sokan láthatják majd ezt a páratlan képanyagot.

Nincsenek megjegyzések: