A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. április 29.

A 404-es csapdája: ki rendelkezik a blogoszféra fölött

A Népszabadságban a 404-es csapdája címmel jelent meg egy írás arról, hogy mi lesz azokkal a digitális tartalmakkal, amelyeket a gazdájuk levesz az Internetről. Van, aki szerint az államnak le kéne másolnia, és örökre meg kéne ezeket a fájlokat őriznie.

"Egyáltalán: lehetséges a teljes világháló archiválása? - [kérdezi a Népszabadság újságírója]. Tószegi Zsuzsanna úgy véli, legfeljebb országos szinten valósítható meg a háló rögzítése, a hagyományos könyvtárak világméretű együttműködéséhez hasonló módszerekkel. Ha az országok afféle digitális "nemzeti impresszumot" állítanának össze, s azt egymás rendelkezésére bocsátanák, sokat tehetnének a tartalmak megőrzéséért. Azt is el kéne dönteni, általában a netet szeretnénk archiválni, vagy csak azokat a tartalmakat, amelyeknek nincs analóg megfelelőjük. Többek között ilyenek a netes újságok, a felhasználói tartalmak, a nyilvánosságnak szánt naplók, blogok - sok esetben a korra nagyon is jellemző, ezért a későbbi nemzedékek számára potenciálisan fontos - bejegyzései. [...] Az Országos Széchényi Könyvtár többször kezdeményezte egy konzorcium létrehozását, amelynek a magyar interneten fellelhető dokumentumok összegyűjtése, archiválása volna a feladata".

A személyiségi és a szerzői jogokat a hagyományos közgyűjtemények tiszteletben tartják. Nekem az a véleményem, hogy egy blogot (mint bármilyen naplót) a szerzője bármikor megszüntethet, vagy ha akar, archiválhat. Ha egy blognak történeti értéke van, akkor a szerzője vagy az örökösei egy könyvtárnak vagy más archívumnak ajándékozhatják. Olyanról még nem hallottam, hogy egy közgyűjtemény egy napló vagy egy blog másolatát einstandolhatná a szerző vagy leszármazottai engedélye nélkül. Szerintem a 404-es igazi csapdája az volna, ha a közgyűjtemények kivennénk a kezünkből a 'törlés' gombot.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem hiszem, hogy annyira gáz lenne, ha archiválnák a blogokat, még akkor sem, ha később megszünteti az ember.
Ha a törlésgomb után, sehol nem szeretnénk ha elérjék, akkor végigmegyünk az összes linkkapcsolaton és töröltetjük a mi témáinkra reagáló másik blogok bejegyzéseit is?
Vagy írunk az összes hozzászólónak, hogy legyen kedves az e-mailjei közül törölni az értesítőket?

Alapvetően ez kicsit olyan, mintha egy könyv írója, a könyvkiadás után rájönne, hogy még is hülyeség amit írt, és bezúzatja az összes példányát, ráadásul felkeresi az összes korábbi olvasót, vevőt és könyvtárat és mindenkitől elveszi, majd összetépi a művét.

Szerintem az ötlet jó és érdekes, de nem a technikai megvalósítása...

Antal Dániel írta...

Szerintem nem teljesen jó a könyves hasonlat. Olyan ez, mintha az állam ki akarná adni azoknak az elsülllyedt szerzőknek a könyvét újra meg újra, akik maguk sem akarják az újra piacra dobni, mert már nem tetszik nekik, rossz volt az első kritika, vagy tudják, hogy senkit nem érdekel. A legtöbb törölt fájl nem elveszett érték, hanem aki kirakta, elavultnak találta, jobbat csinált, megszűnt. Ezeket drága pénzen archiválni szerintem értelmetlen.

Azzal egyetértek, hogy aki egyszer valamit kirakott a netre, az ne számoljon azzal, hogy ezt nyomtalanul eltüntetheti, de szerintem ez nem egy olyan lényeges kérdés. Az e-mailes hasonlatod meg azért tetszik, mert nagyon remélem, hogy egy állami szerv sem akarja archiválni minden kedves állampolgár mailboxát is a jövőnek!

smrsm írta...

Ez az oldal részben tudja azt, amiről beszéltek: www.archive.org
Lenyűgöző dolgokra lehet találni egy kis keresgéléssel.

Névtelen írta...

http://209.85.135.104/search?q=cache:E2CZZJyIlz0J:antaldaniel.blogspot.com/+antaldaniel&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu

van ilyen is
ez elvileg megmarad

Antal Dániel írta...

A probléma, amiről írok, létezik, és elég manuális jelenleg rá a megoldás: Recommendations for Managing Removal Requests And Preserving Archival Integrity.