A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. február 18.

Helikopterről szórni a pénzt

Az Index a kormányfő mai, a megmaradt állami vállalatok egy részének kedvezményes, lakossági részvényeladását bejelentő beszédét egy nevenincs közgazdásszal értékeltette.
"Lehetne ezt egyszerűbben is csinálni: pakoljanak meg egy repülőt pénzkötegekkel, majd a magasból szórják szét a nép közé - ez volt az első reakciója a lapunk által megkérdezett, neve elhallgatását kérő közgazdásznak Gyurcsány Ferenc ötletére".
Továbbra sem fogok nyilvános belpolitikai vitákba keveredni, de a közgazdász-öntudat nem hagy nyugodni. A helikopterről (nem repülőről!) szórt pénz gondolata ugyanis egyik kedvenc közgazdászomtól, a Nobel-díjas Milton Friedmantől származik. A rendszerváltás után, vagy Nyugaton végzett közgazdászok makroökonómiai bevezető tárgyakon, esetleg elmélettörténet órán (a rendszerváltás előtt: a polgári közgazdaságtan története) hallhattak erről a klasszikus monetarista tézisről, amelynek semmi köze nincsen a kormányfő mai beszédéhez, és az egyébként nem értelmetlen receptet egyáltalán nem lehetne a mai magyar gazdaságban alkalmazni.

A pénzt helikopterről akkor célszerű szórni a kormánytól független jegybanknak, ha a gazdaság a likviditási csapdában van, vagyis a növekedési lehetőségek korlátozottak, a gazdaság nem nő, és egyúttal a nominális kamatszint nulla körül jár. Ez azt jelenti, hogy a pénznek nincsen időértéke, nem éri meg kölcsönadni, illetve kölcsönvenni sem, mert nincsenek új üzleti lehetőségek. Egy ilyen, igen ritka helyzetben jó és olcsó gazdaságpolitika lehet a pénzkínálatot növelni, a lehető legváratlanabb formában és transzmissziós mechanizmus útján, nehogy érdekcsoportok ki tudják használni, illetve a pénzkínálat növekedése nehogy azonnal infláció formáját öltse. A pénz helikopterről szórása annak a metaforája, hogy a pénznek váratlanul, és a végső fogyasztókhoz kell eljutnia.

A magyar gazdaság egyáltalán nincsen likviditási csapdában (liquidity trap), ráadásul ezt a fajta gazdaságpolitikai eszközt a kormány nem, csak a jegybank tudja alkalmazni. Legutoljára ehhez hasonló beavatkozásra Japánban volt példa, ahol az árak folyamatosan csökkentek, és a dezinfláció miatt a vállalatoknak nemhogy beruházni, de még a készleteiket tartani sem érte meg. A likviditási csapdában lévő gazdaságban a kamatszint nulla, mégsem akar senki beruházni, a gazdaság pedig stagnál. Sem a magyar gazdaság helyzete, sem a kormányfő által javasolt gazdaságpolitikai eszközöknek ehhez semmi köze nincs.

Jó volna, ha Milton Friedman nagyszerű, és a közgazdasági oktatásban általánosan használt metaforáját nem harcolná le a magyar belpolitika újságírás.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Innen jön ugye a "Helicopter Ben" elnevezés is...

Antal Dániel írta...

Igen, igen :)

Unknown írta...

A metafora helytelen használata mellett az is egy probléma az idézettel, hogy ez messze nem egy szimla transzfer. Mivel ez privatizáció, sőt talán a többségi tulajdon eladásának politikai előkésztíése, messzemenő hatása lesz a vállalatirányításra és a termelékenységre.

Névtelen írta...

Óh nem ez a lényeg, hanem végre néhányan szeretnék megszerezni a Szerencsejáték Rt egy részét, ha már az egészet nem tudták. Csak azt szeretném rudni, hogy egészen ostobának tartanak bennünket, vagy csak egy kicsit.

Antal Dániel írta...

Balázs, amit írsz, szerintem igaz, és a helyzet ezzel kapcsolatban még szomorúbb: tulajdonképpen nagyon kevesen értik, hogy ennek az intézkedésnek milyen hatásai lehetnek - ez valóban nem egy szimpla transzfer. Ami névtelen felvetését illeti, szerintem ez egy félreértés: ha valaki meg is akarta szerezni a Szerencsejáték Zrt. egy részét, akkor nem volt szerencséje, ha jól értem, mert hogy nyilvános kibocsátás lesz. Aki meg majd jegyez belőle, meglátjuk, hogy ostoba lesz-e vagy sem. De hogy itt nincsen valamifére monetarista pénzszórásról, az biztos, sőt, magukat közgazdásznak nevezők már azt sem tudják, mi is ez.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Névtelen írta...

Ld. a keretes írás végét:
http://www.ecoline.hu/cimlap/20080220_gyurcsany_reszveny_juttatas.aspx

Antal Dániel írta...

Miről szól Gyurcsány részvényjuttatási terve?

A keretes írás: "A "repülőgépről szórni a pénzt" kifejezést hallva az elméleti képzettséggel is rendelkező közgazdászok rögtön Milton Friedmanra, illetve a Nobel-díjas közgazdász helikopteres példájára gondoltak - és rögtön rá is jöttek, hogy a magyar példázatnak semmi köze nincsen a likviditási csapdahelyzetből való kilábalás egyik módszerét jelentő "helikopteres pénzdobálás"-hoz.
Friedman szerint amikor a kamatszint nulla közeli szinten van, a gazdaság pedig a stagnálás jeleit mutatja, akkor megoldást jelenthet, hogy váratlanul és célzottan növeljük a pénzkínálatot. (A kifejezés nem túl szerencsés használatáról ld. Antal Dániel bejegyzését saját blogjában.)"