A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. november 4.

A zene globális sztárjai

A Gracenote Music Maps azt mutatja meg, hogy a Föld egyes országaiban melyik lemezborítót töltik le a leggyakrabban. (Ebből arra lehet következtetni, hogy a régi lemezgyűjtemények digitalizálása és az illegális az internetről letöltött zenék közül mit hallgatnak a főleg hálón lógó fiatalok). A sokmillió letöltés alapján elég világos a kép, ami kultúrakutatók számára sok éves munkát adhat.

Íme, a visegrádi országok zenei ízlésének lenyomata, országonként, erőssorrendben:
  • Magyarország: Linkin Park, Depeche Mode, Red Hot Chili Peppers, Metallica, Tankcsapda, Madonna, Queen, The Beatles, Nightwish, AC/DC.
  • Csehország: Linkin Park, Kabát, The Beatles, Daniel Landr, Madonna, U2, Red Hot Chili Peppers, Pink Floyd, Queen, Nightwish.
  • Lengyelország: Linkin Park, Metallica, Red Hot Chili Peppers, Džem, System of a Down, Verba, Nirvana, Nelly Furtado, O.S.T.R, Happysad.
  • Szlovákia: Horkýže Slíže, Metallica, Linkin Park, Red Hot Chili Peppers, Elán, Depeche Mode, U2, Desmod, Madonna, Imt Smile.
Vagyis minden országnak megvan egy-két helyi sztárja (ha külön a lemezeket nézzük, Rúzsa Magdi is feljövőben van, csak neki még nincsen sok lemeze a piacon). Vannak az abszolút örökzöldek, és minden országnak megvan az a globális sztárja, ami valamilyen helyi vegyértékhez kötődve különösen megragadt a helyi talajban: nálunk a Depeche Mode, a lengyeleknél a Nirvana, a csehszlovák utódállamokban Madonna. Sajátosan V4 jelenség a Queenhez való ragaszkodás ("távászi szél vizet árászt").

Vessünk egy pillantást Közép-Európa kulturális referenciapontjaira, a hasonlóság szembeötlő, illetve az is, hogy térségünket németül már nem lehet meghódítani:
  • Ausztria: Die Ärzte, The Beatles, Red Hot Chili Peppers, U2, Metallica, Erste Allgemeine Verunsicherung, AC/DC, Linkin Park, Green Day
  • Nagy-Britannia: The Beatles, Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers, Coldplay, Oasis, Green Day, Queen, Robbie Williams, U2, Pink Floyd.
  • Németország: Die Ärzte, Böse Onkelz, The Beatles, Red Hot Chili Peppers, AC/DC, Metallica, Linkin Park, Die Toten Hosen, Robbie Williams, Rammstein.
A Beatles és a Pink Floyd időtállóságához éppúgy nem fér kétség, minthogy az AC/DC és a Metallica stílust teremtett.

És az alábbi erősorrendek talán eloszlatnak néhány tévképzetet, és a civilizációk közötti béke híveinek is adnak néhány globális referenciapontot a kezébe. Mondjuk a Gracenote adatbázisa alapján a tizennyolcévesek tanrendjébe világszerte fel lehetne venni A Fal című Pink Floyd filmet, csak hogy jobban szót értsünk egymással és más demokratákkal. Ha meg az ENSZ popsztárokkal akar erősíteni, akkor Céline Diont céloznám meg.
  • Irán: Hayedesh, Googoosh, Pink Floyd, Céline Dion, Dariush, Anastacia, Ebi, Metallica, Shiavash Ghomaysi, Anathema
  • Pakisztán: Atif Ashlam, Metallica, Linkin Park, Nushrat Fateh Ali Khan, Guns 'n' Roses, Eminem, Judas Priest, Ali Zafir, The Beatles, U2.
Eszembe jut egy iráni ismerősöm, aki azt mondta, hogy csador nélkül David Beckham poszterekkel és Pink Floyd kazettákkal nyugodtan utazik az országban. Az előbbi a lánygyermekes milicistáknak kell, az utóbbi a fiúgyermekeseknek.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

A link rossz helyre mutat.

Antal Dániel írta...

Köszönöm, a link javítva, illetve a BoingBoing nyomán mások is hozták, például a warsystems.

Antal Dániel írta...

Desmond = Desmond javítva (Thanks, Michal!)

Antal Dániel írta...

Még egyszer... http://desmod.sk/

Antal Dániel írta...

A warsystems link is rossz: http://www.warsystems.hu/?p=530