A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2010. március 22.

A népességfogyás és elöregedés érzékeltetése I.

Az alábbi vizualizációt a Google készítette a termékenység, a várható élettartam és a népesség ábrázolására. A körök méretete a népességgel arányos, ahogy megyünk előre az időbe, jobbra haladunk, vagyis nő a várható élettartam, és megyünk lefelé, ahogy csökken az egy nőre jutó szülések száma.


Az egyes országok minden kulturális relativista elmélet ellenére nagyon hasonló pályát járnak be, de egymás után. Az emberek egyre tovább élnek és a nők egyre kevesebb gyermeket szülnek. Ez a két hatás nem csak kulturálisan, hanem biológiailag is összefügg. Egy tipikus magyar nő (akinél a magyar nők fele fiatalabb, fele idősebb) már elmúlt negyven éves, és ezért nagyon valószínűtlen, hogy még lesz gyermeke. Egy tipikus török nő viszont csak 28 éves, ezért csak a kora miatt is valószínűleg lesz még egy gyermeke.

Törökországot azért választottam, mert az egész közép-európai régió egyik legfontosabb geopolitikai és gazdasági versenytársa, bár viszonylat távol van tőlünk. India pedig azért érdekes, mert Kína mellett gyakran elnézik, hogy milyen gyorsan nő a súlya, amit az össznépességet reprezentáló körnagyság is szimbolizál.

Számomra az ábra legfontosabb üzenete az, hogy a világ nemzetei nagyon hasonló pályát járnak be, és akár jó, akár rossz a hangulatuk vagy a kormányuk, nem nagyon tudnak letérni a pályáról. Az elöregedésnek ezért egyetlen hatásos ellenszere van: ha a fiatalabb régióból az elöregedettebbek felé költözhetnek emberek. Lehet ez a Szent István gondolat aktualizálása?

3 megjegyzés:

Daniel Sparing írta...

Ez a grafikon valoban nagyszerü, de elöször Hans Rosling készítette, lásd a nagyszerü elöadasaban (talan a legjobb a TED torteneteben).

Amiket emlitesz ezeken felul az volt a mondanivaloja, hogy azt hisszuk, vannak szegeny orszagok sok gyerekkel es rovid elettel es gazdag orszagok ennek ellenkezojevel - es bar ez anno igaz is volt de mara ez a kulonbseg szép lassan eltünik.

(ha jol emlekszem, talan a google megvette a data vizualizacios toolt amit keszitett, igy kerult a google-höz.)

Antal Dániel írta...

Valóban hasonlít a gapminderre, de szerintem ez nem így függ össze, a Google eszközzel rengeteg nyilvános adatot lehet vizualizálni. Egyébként adatvizualicióval nagyon sok nagyszerű tudós és művész foglalkozik.

Az előadás viszont tényleg nagyon érdekes, köszönöm a hozzászólást.
A Gapminder.org egyébként él és virul, mindenkinek ajánlom a TED videó mellé vagy elé.

Antal Dániel írta...

Utánanéztem, és igazad lehet - a Gapminder függetlenül is él, de kint van rajta a Google logó is.