A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. február 21.

A Reformszövetség alternatív gazdaságpolitikai programja

A tudományos és az üzleti élet vezető szereplői által 2008 novemberében indította a Reformszövetséget, mely a szükséges gazdasági, egészségügyi, önkormányzati, adózási és jogalkotási változások szakmai előkészítését és elindítását tűzte ki célul.

A Reformszövetség ma adta át azt a programot a miniszterelnöknek, amellyel a magyar gazdaság növekedését, az euró bevezetését és az állami újraelosztás csökkentését szeretnék elérni. Az anyag egy kis részének a kidolgozásában jómagma is részt vettem, ezért nagyon kíváncsian várom a hivatalosságok és mindenki más reakcióját is. A szombati sajtótájékoztatónak meglehetősen nagy visszahangja volt: Hírszerző, Index, Inforádió, Magyar Nemzet Online, Népszava online, Origó, Világgazdaság.

A miniszterelnök imponálónak és dermesztőnek nevezte a csomagot, és azt a meglepő értékelést adta az MTI szerint, hogy "Az év legjelentősebb társadalmi konfliktusa az, hogy ami a nemzet érdekében állna, az rövidtávon ütközik az egyének, a családok érdekeivel - hangoztatta a miniszterelnök, és hozzátette: a kormány arra próbálja rávenni az embereket, hogy válasszák az ország érdekeit".

A Reformszövetség anyagai itt tölthetők le. Az anyagnak több alternatívája is van: az Oriens is készített egy részben hasonló javaslatokat tartalmazó csomagot, a négy nagy adótanácsadó cég is, és nagyon hasonlókat várnak a külföldi befektetők is.

Frissítés: Bár egy logikai lépése és javaslata sem azonos, az Indexen író MÁV-tanácsadó Takács László szerint "Valóban el lehet venni nagy negatív társadalmi hatások nélkül a MÁV-tól évi 85 milliárd forintot? Igen is meg nem is. Lehet, hogy 85 milliárd is elvehető, ezt nem tudom, de évi 40-60 milliárd nagy valószínűséggel felszabadítható".

Az MDF és az SZDSZ kiállt a program mellett, a két nagy párt még nem tett egyételmű nyilatkozatot, igaz, aligha volt idejük a részletekkel megismerkedni a hétvégén. Az MNB is a program mellett.

Nincsenek megjegyzések: