A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. december 31.

Az év legjobb dolgai 2009-ben

Budapesten óriási köd van, és a könyvek után csak rövid számvetés következik, aki nem ért egyet az értékeléssel, adjon jobbat vagy járjon jobban utána. Nekem idén a legjobban a Poniklo bemutatkozó album tetszett, nagyon szépen szól, és nagyon jó, hogy vannak végre és újra olyan hallgatható, énekelhető magyar slágereink, mint az Éjjel. Külön öröm, hogy ha nem is tökéletes az album, de az Amber Smith magyar nyelvű lemezeiből, az Óriás lemezeiből és a Ponikloból, esetleg az elfogadható szövegű Kiscsillag számokkal kiegészítve lehet már olyan magyar nyelvű playlistet készíteni, ami felveszi a versenyt egy európai vagy amerikai indie válogatással.

Az év legjobb kiállítása külföldön a Zwischenzonen a bécsi MUMOK-ban és itthon Csörgő Attila Archimédeszi pontja Ludwig Múzeumban itthon. Csörgő Attila az egyik legnagyobb élő magyar művész,
Munkáiban a művészet és a tudomány határterületeit kutatja, saját maga által tervezett, mérnöki pontossággal kivitelezett szerkezetekkel, fényképezőgépekkel, optikai gépezetekkel kísérletezik, amelyek egyaránt árulkodnak játékos, humoros és filozofikus gondolkodásmódjáról. Gyakran meglepő és szórakoztató kísérleteiben azon mozgások és jelenségek láthatóvá tétele és megalkotása érdekli, amelyek az emberi szem számára felfoghatatlanok. Tárgyai szinte geometriai törvények reprezentációi, amelyeket többnyire szokatlan helyzetekbe hozott, hétköznapi anyagokból, tárgyakból épít és barkácsol össze. Síkba kiterített térbeli tárgyai, vagy az emberi szemmel be nem fogható dimenziók bemutatása dinamikus és állóképszerű kettősségükkel rendkívül látványos művek. Kiállításain a kísérlet egyes fázisait éppúgy bemutatja, mint a gondolati hátterét, törekedve arra, hogy néző és mű között megteremtse a befogadáshoz szükséges értelmezés lehetőségét.
A MUMOK-nál Budapesthez közelebb még soha nem volt megnézhető kedvenc videoművészem, Mike Kelley alkotása, amely ezúttal (is) egy táncművészeti esemény de/rekonstrukciója videóval, amely bemutatja a láthatatlan (jelmez mögötti), jelmezesen látható korreográfia és a közönség közötti kölcsönhatást is.Mindkét kiállítás még látogatható. (Kép: Satellite Ball, 1998, © Gabriel Orozco).
Idén nem csak szokatlanul sok nagyszerű könyvet olvastam, de szokatlanul sok, száznál biztosan több mozifilmet láttam, ugyanakkor a legjobb film nem kétséges, hogy a Gettómilliomos / Slumdog Millionaire volt. Danny Boyle új filmje kétségkívül az a nagybetűs, csodálatos mozi, amiért szeretjük ezt a műfajt, joggal söpört be szinte minden létező Oscart. Ilyen kiváló filmet nem minden évben készítenek. Csodálatos színészek, rendezés, képek, nagyszerű történet, elsöprő szerelem.
Ami a műélvezeteket illeti, soha rosszabb évünk ne legyen. Korábban: az év legjobb dolgai 2008-ban, 2007-ben, 2006-ban, 2005-ben és 2004-ben. Boldog új évet, viszlát 2010-ben!

The Breeders - Cannonball

2009. december 27.

Turkey - Rejected Love

Rob Hof holland antropológus dokumentumfilmjében az Isztambul - Kars vonatúton beszélget török emberekkel a modernizációról, Törökországról és Európáról. A vasút és a modernizáció egyszerű és érthető keretet adnak a történetnek, amit a LinkTV-nek köszönhetően bárki megnézhet. A filmben Törökország a visszautasított fiatal lány, akit Európa nem akar elfogadni.
Rob Hof eddig hatrészes sorozata, a Future Express hasonló dokumentumfilmekből áll, amelyek Oroszországban, Boszniában, Chilében, Ausztráliában és Dél-Afrikában játszódnak. Rob Hof projektjéhez más is csatlakozhat a FutureExpress oldalon.

Az erdőn túl - Beyond the Forest

2009. december 25.

Az év legjobb könyvei: öt nagyszerű bűnregény

Az előző évekhez hasonlóan néhány posztban összeszedem, hogy mi tetszett a legjobban az elmúlt években. Idén szokatlanul sokat és szokatlan összetételben olvastam: legalább száz búnregény ment át a kezemen, miközben a Park Kiadó Maigret-sorozata előtt számomra ez a műfaj szinte teljesen ismeretlen volt.

Az idei évben a pálmát az Agave Könyvek vitték el, amelyek krimisorozatában szinte soha nem kellett csalódnom: mindegyik igényes, fordulatos, jól fordított és szépen kiadott könyv. 2009-ben ismerkedtem meg a sorozattal, és az idén megjelent kötetek is nagyon tetszettek, bár a legjobbak talán a korábbi évek terméséhez tartoznak. Először talán Dennis Lehanet kellene kiemelnem, aki tulajdonképpen nem is tetszett első olvasásra kemény, a bostoni ír közegben játszódó erőszakos epizódjaival. Ami maradandó Lehane könyveiben, az akciófilmszerűen gyors, elképzelhető, fantasztikus jelenetek sorozata. Azt hiszem, hogy ilyen vizuális és komikus jeleneteket nagyon kevés szerzőnek sikerült megírnia. A Kenzie-Gennaro magándetektív-pár elsőre számomra valószínűtlen, később mégis hús-vérré vált, különös karaktert alkot, akiket megszerettem. A két igazán nagyszerű könyveket azonban két történész-krimiszerző alkotta, akiknek trilógiái fantasztikusan magával ragadó, izgalmas regényvilágot teremtenek.

Caleb Carr még befejezetlen Laszlo Keizler-triológiája egy olyan világot teremt újra, amely a mai olvasó számára önmagában hordozza a várakozás izgalmát. Könyvei a 19. század utolsó éveiben, New York Cityben játszódnak, néhány évvel a motorizáció és az amerikai szuperhatalom, és a Nagy Alma hatalomátvétele előtt. Ezekben az években egy olyan tudományos-technikai forradalom zajlott, ami alapvetően változtatta meg életünket. Az autó és a rádióadások előtti utolsó évek világa egyszerre ismerős és szinte elképzelhetetlen: New York konflisokkal és az első felhőkarcolókkal. Caleb Carr hősei az olvasztótégely olyan marginális figurái, az első zsidó rendőrök, a kriminalisztika első tudományos eszközeit használó pszichológusok, ballisztikusok, fotósok, akik a korábban felfoghatatlan és összeköthetetlen bűnesetek rejtett nyomait voltak képesek feltárni. Carr hősei magánnyomozók, szolgáik és rendőr barátaik, akik a tizenkilencedik század végén új, illetve akkor láthatóvá vált bűnelkövetési módjával, a sorozatgyilkossággal küzdenek. Carr regényeiben teljesen újrateremti a tizenkilencedik század végének nyomozati és törvényszéki módszereit, tárgyi kultúráját és urbanisztikáját. A rengeteg információ, amit két kötetében, A sötétség angyalában és A halál angyalában megismerünk, a feszes, klasszikus dramaturgia végig feszült, hosszú-hosszú meséjében, és a sok, kidolgozott karakter összjátékában mégsem tűnik történelmi ismeretterjesztő könyvnek, pedig akként is megállná a helyét. A két történetet egy-egy mellékszereplő elmondásában ismerhetjük meg, ami önmagában is stiláris bravúrok sorozatát vonultatja fel. Carr könyvei az általános műveltség részét képezhetnék.

Donald James brit Oroszország-történész egy olyan hihetető világot képzelt el, ami még nincs, de akár lehetne bárhol Kelet-Európában: a 2010-es évek Oroszországát a polgárháború után. James Vadim-trilógiája a szibériai rendőrnyomozó, Vadim felügyelő, állandó ellenpontja, az oligarcha-politikus Rolkin, és Vadim szerelmeinek különös hangulatú, szinte Dosztojevszkij-hangulatú történeteiből áll, akik a szörnyű gyilkosságok után nyomoznak a szétesett állam és korrupt erőszakszervezetei árnyékában. A Monstrum, folytatása, A jövendőmondó és a részben Amerikában játszódó, a hidegháborús krimik hangulatát is továbbéltető Vadim egészen különlegesen megformált karaktereikkel, negatív utópisztikus látomásaival és fantasztikusan dramatizált történet-vezetésükkel minden idők legjobb bűnügyi regényei közé fognak tartozni akkor is, ha Oroszország soha nem fog pontosan úgy kinézni, ahogy a szerző elképzelte. A mozgatórugók ugyanis tökéletesen hitelesek.

Carr állítólag még dolgozik saját trilógiája befejező kötetén, amelyet rajongók sora vár. Az öt-hat könyv mindegyike igazi hosszú, testes regény, amelynek különlegesen jól megalkotott világa az első lapon magával ragadja az olvasót. Aki nem ismeri, annak nagyon ajánlom 2010-re, aki már olvasta, annak meg legalább ilyen jó könyveket kívánok az újévre.

Link: az év legjobb dolgai 2008-ban, 2007-ben, 2006-ban, 2005-ben és 2004-ben.

2009. december 18.

Arbeit macht frei - ellopva, roma kárpótlás - elcsalva


Arbeit Macht Frei
Originally uploaded by kyle simourd
Nem csak magyar jelenség a kegyeletsértés, a hullagyalázás és a szoborlopás: Lengyelországban ellopták az auschwitzi koncentrációs bejáratának jelképes Arbeit macht frei feliratát. Ezzel egyidőben Magyarországon öt ember letöltendő börtönbüntetést kapott azért, mert a roma holocaust áldozatainak szánt kárpótlást hamis okiratokkal csalták el. Az elkövetők kisebbségi önkormányzati tagok és vezetők voltak. A rendelkezésre álló levéltári és egyéb adatok alapján a II. világháborúban megközelítőleg 40 ezer embert hurcoltak el a mai Ausztria területére kényszermunkára. Az elhurcoltak 80 százaléka zsidó származású volt, tehát a becslések szerint a Magyarország területéről elhurcolt, egyéb népcsoporthoz tartozók száma nyolcezer körüli lehetett.

2009. december 8.

Tél a budapesti állatkertben

Egy csomó szép, cuki és unatkozó állat a téli állatkertben. Tavaly február végén készült egy vasárnap délután, de valahogy eltűnt a memóriakártyáról és most került meg ez a sorozat.

Légifilmezés New York City felett 1931-ben

Artistát megszégyenítő operatőri teljesítmény, lent a Chrysler Building. Egy újabb győngyszem a Filmhíradók Onlineról.