A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. április 24.

A cigányság politikai képviselete

Bevallom, meglehetősen keveset tudok az MCF Roma Összefogás Pártról, és az sem tetszik nagyon, hogy egy közjogi intézményt, nevezetesen az Országos Cigány Önkormányzatot használnak a kampányukra. A szervezet vezetői gyakran kerültek kínos nyilvános szitációkba. És mégis: szenvedélyesen hiszek abban, hogy Magyarországon legalább annyira kívánatos a cigányság önálló politikai képviselete, mint amennyire Szlovákiában és Romániában vagy a Vajdaságban a magyaroké. Arcpirítónak találom, hogy tizenhat éve sérti meg a magyar Országgyűlés a saját törvényét és az alkotmány azzal, hogy nem biztosít a nemzeti kisebbségeknek képviseletet a parlamentben.

Meglehet, hogy a cigány politikusok mostani generációja nem a legtehetségesebb, vagy legkiválóbb politikusokból áll; ennek az egyik oka az, hogy a cigányság politikai képviselete olyan távoli volt, hogy nem volt tétje a cigányság belső politikai rétegződésének. A 2006-os választásokon már az is meglepetés volt, hogy a roma párt országos listát tudott állítani. Ha a cigányság képviselői a valódi hatalomba kerülnek, ugyanazt a mindennapi próbát kell kiállják, mint a többség képviselőinek.

Egy szó mint száz: ahhoz, hogy valódi, választói felhatalmazást bíró emberek kezdjék meg a magyar-cigány párbeszédet, illetve a cigányok roma integrációját a romák képviselőivel lehessen megbeszélni, oda kell őket engedni az asztalhoz. Ehhez az első lépés az, ami az OCÖ nyitólapján olvasható.
[H]ívunk és kérünk minden tenni akaró roma és nem roma embert, hogy ajánlószelvényével és majdan szavazatával segítse önálló kezdeményezésünket. Ajánlószelvényeiket várjuk személyesen és postán (1074 Budapest, Dohány u. 76.). Ha 0620-568-15-33-as telefonszámon jelentkezik, önkénteseink, megyei és helyi szervezőink felkeresik Önt.

A legtöbb magyar választópolgár az Európai Parlamenti választásoknak nem tulajdonít nagy jelentőséget, az eredményről nem érzi úgy, hogy a mindennapi életét befolyásolja. Talán ez a megfelelő alkalom arra, hogy tegyen egy kockázatos próbát.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Miért is jó ez? Mármint a cigányság különálló! politikai képviselete?
1. Egyrészt ez könnyen egy elég erős politikai törésvonalat alakíthat ki, amikor a pártok a cigány - magyar határvonalat fölhasználva próbálnak szavazatokat gyűjteni. Legalábbis egy cigány párt nyilván ezt csinálná, a "magyar" pártok pedig könnyen bekerülhetnek egy olyan csapdahelyzetbe, amikor egymással versenyezve kell a szavazókat szerezni, méghozzá azzal az eszközzel, hogy ki tud keményebbet mondani a cigányokról. (Ha nincsenek cigány szavazóid és csak nagy költséggel tudnál szerezni, akkor az "olcsóbb" megoldást kell választani.) Lehet-e sikeres roma integráció, ha egy ilyen törésvonal jön létre a politikában.
2. Az első pont csak akkor érvényesül, ha a cigány pártnak sikerül mozgósítania a cigányság nagyobbik részét. Ez valószínűleg nem fog menni. De miért is menne, amikor a cigányság nem egységes csoport. Lehet, hogy egy beás cigánynak más politikai érdeke van, mint egy romungrónak. Lehet, hogy a most megalakult pártnak és a benne lévő embereknek a legégetőbb kérdés a roma kultúra tanítása, míg a borsodi romáknak az infrastruktúra fejlesztése. Erdélyben az RMDSZ pl. kész csoda, hogy még egységes párt (amilyen heterogén az erdélyi magyarság) és kérdés, hogy meddig lesz az. SZükség van-e egységes roma pártra (ezt persze nyilván nem nekem kell eldöntenem).
Amerikában nincs jelentős, külön fekete párt, ennek ellenére a társadalmi integrációban mintha jobban állnának. Mert egyéb szervezeteken keresztül (akár pártokon belül) képesek érdekeket érvényesíteni.

Antal Dániel írta...

Pont azért kell Magyarországon cigány párt, amiért Romániában kell az RMDSZ vagy Szlovákiában az MKP. Amerikában kétpártrendszer van, ezért az analógiának nincsen értelme.

Lehet, hogy egy cigány párt megjelenése a parlamentben egy darabig polarizálná a helyzetet, de csak addig, amíg egyszer nem válna a mérleg nyelvévé. Amikor az MKP vagy az RMDSZ a mérleg nyelve lett az adott országokban, alapvetően változott meg az alkuhelyzet; illetve legalább kialakult egy alkuszituáció.

Annyiban helyes az észrevétel az amerikai rendszerrel kapcsolatban, hogy ott mindkét párt egy idő után felkarolta a feketék ügyét. Nálunk ez egyik pártra sem jellemző, sőt, az olyan új pártokra mint az LMP sem. Ezért azt gondolom, hogy eljött az ideje a cigány pártnak.