A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. november 15.

Múzeumok őszi éjszakája 2009

Úgy látszik, hogy a budapesti tömegek szeretnek elmenni éjszaka olyan múzeumokba, ahova nappal nem, és még jobban szeretnek éjszaka sorba állni a Hősök terén mint nappal. Idén ezért immár másodszor rendezték meg a múzeumok éjszakáját, ami egy nagyszerű dolog - az állami szolgáltató szektor kivételesen olyankor is nyitva tart, amikor a nem állami szektorban dolgozók is ráérnek.
Az Andrássy út mentén három kiállítóhelyet lehetett megtekintenti - természetesen ezek vasárnaptól ugyanúgy látogathatók nappl, mint ma éjjel (voltak). A Mai Manóban Kálvin születésének 500. évfordulója alkalmából a hazai református életről láthatunk kiállítást. Kár, hogy nem volt jó kurátora és nem bíztak meg igazán jó művészeket napjaink bemutatásával. Művészi értékű kép kevés van kiállítva, a kiállítás inkább történeti és dokumentarista szemléletű, de a téma érdekessége miatt érdemes megnézni. A George Eastman teremben ellenben Orisaku Mineko japán művésznő kiállítása nagyon érdektelen.
Pár házzal arrébb az Ernst Múzeumban bepillantást nyerhetünk a rossz magyar kortárs képzőművészet esszenciájába. "KissPál Szabolcs egyéni kiállítása pályaközépi áttekintés, mely eddigi munkásságának fő irányvonalaira helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor láttatni kívánja azokat a tartalmakat és lehetőségeket, melyek művészetét jelenleg jellemzik". Nekem erről az a rossz humorista jut eszembe, akinek kedd reggel semmi nem jut eszébe, de küzd családja megélhetéséért. Politikai témák feldobva, amelyek nincsenek feldolgozva a művészet eszközével; művek, amelyek egy valamit jelentenek, de az is érdektelen. Nem csodálom, hogy nem volt kitéve sem a kurátor neve, sem a vendégkönyv - gyorsan tovább.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kellemes csalódás. Ha a shop nem is az igazi, a büfések kedvesek, a Nyitás... Plakátok a szocializmusban pedig pont azt kínálja a hely lehetőségeihez mérten jó kivitelben, amit ígér. Ami viszont igazán kellemes meglepetés, az a Design Hét Budapest 2009 egyik eseménye, Anders Alvarsson citromfacsaró-gyűjteményének kiállítása. Nem írtam sajnos fel a fotós és a stylist nevét, és sem a múzeum honlapja, sem a Design hét katalógusa nem tünteti fel (?!), de egy nagyszerűen összerakott kiállításról van szó, november 23-ig érdemes megnézni.

Nincsenek megjegyzések: