A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. november 3.

Poniklo / Amber Smith

Idén Ponikló Imre levetette Amber Smith alteregóját, és a kissé fáradt produkciót felcserélte a saját nevét viselő, de a kiváló dobos személyében átfedő Poniklo projektre, amely a Merlinben (az Amber Smitht megelőző Fanzinehoz kötődő Grotesque 10 éves buliján) mutatkozott be.
A Merlin-buli igen erős kezdés volt, az első négy szám olyan erővel és lendülettel szólt, mint az Amber Smith Pozitív korszaka, vagy a némi kacskaringóval az Amber Smith 1.0 gitárosszekciójából lett Óriás. A magyar nyelvű produkció számomra egy kissé fésületlen, még nem teljesen színpadra érett, néha leülő, de szenvedélyes és minőségi produkció volt. Az első klip az Éjjel, aminél szerintem van jobb szám is - szóval hajrá Poniklo!

Majdnem egyidőben, a múlt héten egyúttal az Amber Smith is méltóan zárt le egy korszakot: azt hiszem, a magyar indieben egyedülálló módon sikerült letörni a magyar kulturbürokrácia utolsó üvegfalát, és a Művészetek Palotája fesztiválttermében bemutatni a tíz évet felölelő repertoárt a rendes felállásban, a közepén egy akusztikus blokkal. Bár a hangosított zenével legendásan barbár módon bánó MüPa sokkal kevésbé volt érett a találkozásra, mint az Amber Smith - fájdalomküszöb feletti basszus, a garázsból szóló gitárok, puffogó dobok, de mindenki megérdemelte azt, hogy ezt így, együttt láthassa még egyszer a nemzet reprezentatív színpadán: ezt már senki nem veheti el tőlünk.
Bátor dolog volt váltani, ami szerintem megérte- az Amber Smith az első időszakban volt igazán szenvedélyes és progresszív, tisztességgel követve a Nyugatot és messze megelőzve a magyar rockot. Mire idehaza elismerté vált, talán megkopott a tűz, amit az Óriás és a Poniklo visz tovább. Az új produkció friss, erős és zajos. Korai volna értékelni az első lemezt, de hogy Imre a magyar indie egyik mozgató figurája marad, az biztos - szorgalom, szenvedély és kitartás, magyarul.

Egy kis korrekció - most olvastam Imre kedves sorait, aki állítja, hogy az Amber Smith nem halott, csak pihen... szóval hosszú életű lesz! Várom a postai utánvéttel megrendelt Poniklo albumot, folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: