A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2009. július 5.

Richard Posner: az újságokat a copyright újabb kiterjesztése mentheti meg

Richard Posner ezúttal a copyright szélesítése mellett érvel. Az újságok hirdetési bevételei már 2007-ben 8 százalékkal csökkentek, 2008-2009-ben pedig öt negyedév alatt 40 százalékot zuhantak. Posner szerint a demokráciát veszélyezteti, ha nem lehet finanszírozni a hírek független előállítását és vizsgálatát. Mivel Posner sem nagyon hisz a papírújság feltámadásában, megoldási javaslata
A szerzői jogvédelem [copyright] olyan kiterjesztése, ami kifejezetten megtiltja a szerzői jogi oltalom alá eső anyagok online terjesztését, amennyiben a jogtulajdonos ehhez kifejezetten hozzá nem járul vagy annak megtiltása, hogy linkeljék vagy átfogalmazzák a szerzői joggal védett anyagokat a jogtulajdonos hozzájárulása nélkül, szükséges lehet ahhoz, hogy [a blogoszféra és a web] az online média által finanszírozott tartalmakon potyázzon.

Posner közgazdászi és bírói tekintélyére figyelemmel alighanem a javaslatot hamarosan sok érdekvédelmi szervezet és törvényhozó szájából fogjuk hallani. Lehet, hogy megindul az angolnyelvű blogoszféra a biztonságos kínai szerverek irányába?

via Toni Straka aka prudentinvestor

1 megjegyzés:

Henrik írta...

Azért nem eszik olyan forrón... :)
Az eredeti cikk tele van olyan kiindulási feltételezésekkel, ami teljesen helytelen (egy komoly szakmai, vagy érdek-vitán hamar fennakadna). A téma persze vitathatatlanul aktuális, de ez a megoldás olyan káros mellékhatásokkal járna, ami miatt a gyakorlatba ültetése lehetetlen. A "walled garden" médiamodell online verziója többször bizonyított, hogy halott, mert pont a nettel ellentétes logikára épül. És sajnos éppen ezt nem értik néha a legnagyobb régi motorosok. Nagy koponyák, lehet. De itt valamit nagyon félreértettek... :)

Inkább ilyeneket kellene olvasniuk:
http://www.shirky.com/weblog/2009/03/newspapers-and-thinking-the-unthinkable/

Nem az újságokat kellene foggal körömmel menteni, hanem az újságírást...

Az én személyes tippem, hogy a kiút egy részét a fizetős szolgáltatások új generációja nyújtja majd. Csak a korábbi ilyen próbálkozások buta árazással voltak megáldva és a tartalom sem az volt, ami folyamatosan elegendő bevételt generálna. Ne csináljunk úgy, mintha csak bukott példák lennének a fizetős tartalomszolgáltatásra.