A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2006. december 31.

Az év legjobb könyvei

Mióta van honlapom, van ez az év végi értékelés, persze egyre kevésbé vagyok up-to-date kultúrafogyasztó, ezért a valódi éves termésből nincsen értelme választani.

2002-ben Bostonban egy barátom ajánlotta ezt a könyvet azzal, hogy „varázslatos”, amikor az iráni demokrácia lehetőségéről beszélgettünk. Idén év elején olvastam el, és szinte biztos voltam benne, hogy jobb könyvet nem fogok az évben a kezembe venni. Az év legjobb, legszebb, legmeghatározóbb regénye Amin Maalouftól a Szamarkand.

A Szamarkand története a 13. században kezdődik Khajjámmal, aki szerelmes verseket írt, és egyszerre hordozta a középkori Európa és az iszlám műveltségét, a történet pedig a 20. században ér véget. Szabadság, szerelem, a civilizációk békéje.

A Szamarkand meghatározta ezévi érdeklődésemet, úgyhogy nem meglepő, ha az év dokumentumkötete kapcsolódó témájú lett, Stephen Kinzertől az All the Shah's Men. Kinzer a nemrégiben kutathatóvá vált archívumokból rekonstruálta, hogy a brit és az amerikai hidegháborús hírszerzés, elsősorban a CIA miként működött közre az iráni demokratikus kormány megdöntésében. Mindkét könyv megerősít abban a hitemben, hogy ha valahol, Iránban lesz demokrácia, úgyhogy erről a témáról jövőre is biztosan sokszor lesz szó itt.

2005-ben Peter Steintől A római jog Európa történetében és az Elmék harca Stephen Budianskytól volt a két kedvenc könyvem.

2004-ben Bernard Schlinktől a Felolvasó volt a kedvenc évi olvasmányom.

Nincsenek megjegyzések: