A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2002. május 16.

Pim Fortuyn választása

A Magyar Narancs XIV. évf. 20. számában jelent meg cikkem Pim Fortuyn választása címen. Pim Fortuyn civil mozgalmak élén a holland politikai establishmentet megelőzve nyert meg 2002-ben egy önkormányzati választást. Jó esélye volt rá, hogy a parlamenti választáson miniszterelnöknek válasszák, 9 nappal a sorsdöntő nap előtt azonban meggyilkolták.
Igazi akcióművész volt. Politikájának lényegét személyiségével, sőt személyiségeivel hitelesítette: ő volt Pim, a populista népvezér, aztán Professor Fortuyn, a felelős társadalmi reformer; míg párthívei a közvetlen, megközelíthető szellemi mestert, Pim professzort tisztelték benne. [...] Pim Fortuyn gazdag és ellentmondásos örökséget hagyott ránk - meg egy jól dokumentált, óriásmintás társadalomtudományi kísérletet. Programját már felfedezték maguknak az amerikai libertariánusok, miközben mártírjaként tiszteli az európai szélsőjobb is.
Fortuyn tematizálta az egész választási kampányt olyan kérdésekkel, amelyeket szinte egy politikus sem volna képes az érdeklődés középpontjába állítani: az alkotmányos liberális demokrácia alapkérdéseivel. (A cikk regisztráció után tölthető le a Narancs honlapjáról. Személyes honlapom archívumában pdf formátumban is elérhető).

További olvasnivalók: Egy másik Pim Fortuyn, Tóta W. Áprád: Szabadság, szerelem (Pim Fortuyn 1948-2002).

Nincsenek megjegyzések: