A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2008. november 5.

Egy nagyszerű választás epilógusa - a győztes jelölt a vesztesről

Aki ismer, vagy néha olvasta a blogot, tudhatja, hogy az első előválasztástól, sőt, annak az előkészületeitől követtem az amerikai elnökválasztást, és a demokrácia nagy ünnepének tartottam, hogy messze a két legjobb jelölt csapott össze. Azt hiszem, hogy Amerika képes változni: a két párt valódi alternatívát vonultatott fel, és mindkét lehetőség nagy valószínűséggel sokkal jobb jövőt hozott volna. A győztes így beszél arról, hogy Amerika a lehetőségek földje maradt:

If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.

It's the answer told by lines that stretched around schools and churches in numbers this nation has never seen, by people who waited three hours and four hours, many for the first time in their lives, because they believed that this time must be different, that their voices could be that difference.

It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Hispanic, Asian, Native American, gay, straight, disabled and not disabled. Americans who sent a message to the world that we have never been just a collection of individuals or a collection of red states and blue states.

We are, and always will be, the United States of America.
Obama emelkedettsége, stílusa, személye az egyik erőssége. Győzelmi beszédében eképpen jelenti be, hogy John McCain telefonon gratulált a győzelemhez:

Sen. McCain fought long and hard in this campaign. And he's fought even longer and harder for the country that he loves. He has endured sacrifices for America that most of us cannot begin to imagine. We are better off for the service rendered by this brave and selfless leader. I congratulate him; I congratulate Gov. Palin for all that they've achieved. And I look forward to working with them to renew this nation's promise in the months ahead.

McCain előzőleg telefonon gratulált a győztesnek (íme a beszéde), és azt mondta neki, hogy az új elnök vezette országban is szeretné tovább szolgálni Amerikát. A győztes találkozót ígért a vesztesnek, hogy megtalálják a mondját annak, hogy együtt dolgozzanak a jövőben.

Barack Obama már az előválasztások előtt egy nagy reményisége volt az amerikai politikának, John McCain pedig az egyik legnormálisabb tagja a szenátusnak. Mindkettőjük élettörténete egy hiteles amerikai karrierút. Egy éve nem volt könnyű dolga a republikánusoknak, hogy a mostani elnök népszerűtlensége okán egyáltalán kiálljanak egy komoly jelölttel. McCain végül egy lefutottnak hitt választáson bizonyította be, hogy egy érett demokráciában a párthovatartozástól függetlenül egy jó jelöltet mindig meghallgatnak. A verseny többnyire fej-fej mellett zajlott, izgalmas volt, és nem mondhatja semmi, hogy a kampány tartalmatlan lett volna.

Nekem nem kellett szavaznom, de nehéz helyzetben lettem volna, a szívem az egyik, az eszem a másik jelölt felé húzott végig. Remélem, hogy Barack Obama jó vezetője lesz a szabad világnak. Az biztos, hogy az ő története nagyon meg fogja nehezíteni az Amerika-gyűlölök életét.

PS: Azt hiszem a CNN szerverei agyon vannak terhelve. Aki nem látja a videókat, próbálja meg később.

Nincsenek megjegyzések: