A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2007. október 28.

Mennyire könnyű Magyarországra bevándorolni?

Ahhoz képest, hogy már ezer éve is volt törvényünk a bevándorlók védelmére, manapság nem állunk valami jól ezen a területen. Magyaországnak fogy a népessége, mégis nehezen lehet bevándorolni, és a beilleszkedést támogató politikáink (hosszú távú letelepedés, állampolgárság megszerzése, családegyesítés, bevándorlók politikai részvétele, diszkrimináció-megelőzés) is meglehetősen gyengék.


Huszonnyolc európai ország közül Csehországgal holtversenyben a 17-18. helyen állunk a bevándorlást nehézségének hat szempontját összesítve. A magyar állampolgárságot az európai ennél is nehezebb megszerezni. A térképen minél sötétebb egy ország, annál nehezebb dolga van egy bevándorlónak. A legtöbben Svédország teszi a bevándorlók integrációjáért. Link: integrationindex.eu

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mo.-n nem ruháznak be eleget az emberek (stylized fact).

Nem halmoznak fel pénzügyi tőkét, nem takarékoskodnak - a megtakarítási ráta közelít a 0-hoz.

Nem ruháznak be a humán tőkébe - inkább napi 4 óra kertv-t bámulnak, mint hasznos, szellemépítő tevékenységet folytatnának.

És a fizikai humán tőkébe sem ruháznak be - nem vállalnak gyermekeket.

Mindezekre a problémákra nem a bevándorlás, az országot lakó populáció heterogénné tétele a megoldás, hanem a felébresztés.
Az integráció nélküli immigráció olyan problémákat eredményezhet, amiket Franciaország, Hollandia és Nagy Britannia, Spanyolország megél. Márpedig sikeresen integrálni nagyon nehéz. Ráadásul visszafelé is elsülhet, bizalmatlanságot és bezárkózást hozva.