A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2010. április 26.

Google e-book letöltések, ingyen, legálisan

Múlt pénteken hol drámai, hol komikus konferencián vehettek részt a Könyvvesztivál szakmai közönségének tagjai az elektronikus könyvek (e-book) témában. Az ügyben üzletileg érdekeltként magam is részt vettem, és megmutattam pár érdeklődőnek az e-book olvasómat. Egy nagyon komikus vita alakult ki a szakértői panelben: vajon az Google Booksban mi van és hogy működik?


A konferenciáról és a Googlellel kapcsolatos nagyszerű ötletekről Valuska László már beszámolt az Indexen (csak néhány érdekes felvetés: van, aki Kínához hasonlóan kitiltaná Magyarországról a Googlet, van, aki alternatív, európai állami Google Booksot fejleszteni, hasonlóan a Quaero nevű zsákutcához).


Mivel a kérdés az Internet korában néhány kattintással ellenőrizhető, most csak azt szeretném konfirmálni, hogy a Google Books ténylegesen kínál ingyenesen letölthető, jogtiszta, digitális olvasóval elolvasható nyitott (EPUB) és pdf formátumú könyveket is (többnyire persze régiségeket).  1. books.google.com

  2. Válasszunk témát (például Travel)

  3. A bal menüsorban klikkeljünk a Public Domain Books only menüpontra

  4. Keressünk a könyvek között (például írjuk be ezt: Hungary)

  5. Válasszuk ki az A steam voyage down the Danube (Utazás gőzhajón le a Dunán) kezdetű művet 1836-ból

  6. Menjünk a download fülre a képernyő jobb felső sarkában és válasszunk fájlformátumot (pdf vagy epub)


Az EPUB fájlok kódolatlan, szabványos e-book fájlok, amiket szövegként lehet olvasni. A régi könyveknél nyilván vannak, lehetnek benne szkennelési hibák. A keresőben lehet keresni nyelv, szerző, cím és minden más fontos szempont szerint. Ez se rossz: térképen is kereshetünk szövegben.

1 megjegyzés:

boros1124 írta...

Nem is ismertem a google-nek ezt a szolgáltatását. Köszi aszépen a linkért. De van több egyszerű megoldás. Ha legálisan akarjuk beszerezni ezeket elég egy portált keresni, ahonnan ingyen lehúzhatunk mindent. Pl.: http://letolthetokonyvek.hu/