A gazdaság energia vasút versenyképesség témájú posztok először az antaldaniel.blog.hu hivatalosabb blogon jelennek meg, minden egyéb csak itt. Van facebook és twitter oldal is.

2000. december 8.

Ki szereti a versenyt?

Az Élet és Irodalom 2000. december 8-i számában jelent meg a Ki szereti a versenyt? című cikkem.
Magyarországon versenypolitikával még senki sem próbált szavazatokat szerezni. Egy külföldi szemlélõ számára minden bizonnyal érthetetlen volna, hogy az OTP-Postabank-fúzió vagy a távközlés liberalizációja miért nem nagy politikai ügy. Az európai példák ugyanis azt mutatják, hogy a távközlés liberalizációjával adott esetben több pénz maradhat a családoknál, mint amennyit egy szociálissegély-növeléssel kapnának. Hazánk immár tíz éve többé-kevésbé versenyen alapuló piacgazdaságnak tekinthető. A verseny és az annak teret adó piac azonban különös megítélésû fogalmak napjaink Magyarországán. A piachoz és a versenyhez a politikai elitnek, a közigazgatás vezetőinek, valamint az értelmiségnek semmivel sem egyértelműbb a hozzáállása, mint az ország többi polgárának. Ez a zavar nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a legégetőbb társadalmi-gazdasági kérdésekre a politikának nincsenek használható válaszai.
A cikk a linken keresztül úgy érhető el, ha az olvasó a lap tetején a nevemre klikkel, vagy az egész rovatot tartalmazó oldalt lefelé görgeti addig, amíg oda nem ér.

Nincsenek megjegyzések: